SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) sau creșterea excesivă a bacteriilor sau a ciupercilor în intestinul gros/colon reprezintă o problemă de sănătate destul de frecvent întâlnită, pentru că invadează sistemul digestiv sau chiar intestinul subțire (n.tr).

Masaj valva ileocecala

În articolul anterior pe care l-am scris despre SIBO și candida, menționasem cinci cauze majore ale acestor probleme de sănătate.

Ambele probleme sunt cauzate de o suprapopulare de către bacterii sau ciuperci (fungi) în abdomen care apoi invadează alte zone ale sistemului digestiv, cum ar fi intestinul subțire.

Rezultatul este o populație de microbi pe care nu ni-i dorim într-o zonă digestivă în care nu ne dorim să ajungă, ceea ce produce iritații severe și dezechilibru în tractul intestinal, îngreunându-i buna funcționare.

Anumite enzime din partea superioară a intestinului subțire au rolul de a ”sparge” proteinele greu de digerat precum cazeina din lactate, glutenul din cereale sau altele pe care le găsim în soia, nuci, semințe, pește și cărnuri.

Mâncărurile bogate în zahăr tot aici se procesează, dar dacă apar bacterii nedorite sau candida în intestinul subțire, aceste zaharuri le hrănesc în loc să fie absorbite în sânge și transformate în energie pentru corp.

Incidența SIBO este variată.

Într-un studiu cu populație sănătoasă, SIBO a fost descoperit în procent de 2,5-22%.

Iar atunci când vorbim despre colon iritabil, boli ale ficatului sau obezitate, SIBO apare în procent de 90% la oamenii care suferă de astfel de probleme.

Prima cauză majoră a creșterii bacteriene excesive în intestin

Una dintre cauzele majore este, bineînțeles, stresul.

Ayurveda ne arată că procesăm stresul prin intestinul gros, acolo unde sunt produși și stocați 95% dintre neurotransmițători. Intestinul gros este considerat ca fiind sursa sistemului nervos.

În situații stresante, glandele suprarenale sunt forțate să creeze mai multă energie decât au, motiv pentru care corpul obosește și încearcă să supra-compenseze. Conform Ayurveda, energia care coboară prin corp, folosită pentru reproducere și eliminare, începe să urce în încercarea de a face față ”agresorului”. Această presiune ascendentă – udvarta – apasă invers pe sistemul digestiv și conduce bacteriile din intestinul gros în cel subțire.

Între cele două intestine se află o valvă numită valva ileocecală (IC). Ca rezultat al presiunii ascendente, stresului și iritației intestinale, valva nu mai funcționează bine și bacteriile din colon se mută în intestinul subțire. Asta se numește, după cum spun unii specialiști, o valvă ileo-cecală deschisă.

Înțelege-ți valva ileo-cecală

Valva ileocecala

Valva ileocecala

Te poți gând la valva asta ca la un fermoar. Când fermoarul e tras, valva IC este deschisă, iar când fermoarul e ridicat până sus, valva IC este închisă.

Atunci când valva rămâne deschisă, bacteriile din intestinul gros pot migra cu ușurință în intestinul subțire, de unde SIBO. Poate cauza, de asemenea, un scaun moale sau mâncare nedigerată în scaun.

Dacă tractul intestinal are spasme sau e tensionat din cauza unei diete necorespunzătoare sau stresului în exces, poate strânge sau chiar închide valva IC, cauzând balonare, dureri abdominale sau constipație.

Înțelegerea acestei valve este un instrument testat de-a lungul timpului, care este foarte folositor terapeuților naturiști.

Problemele cu valva IC pot cauza multe tipuri de afecțiuni digestive și nu numai, precum:

  • Scaune prea moi/diaree sau constipație
  • Mâncare nedigerată în scaune
  • Cercuri negre în jurul ochilor
  • Dureri de spate în zona inferioară
  • Dureri abdominale medii sau crampe
  • Arsuri ocazionale
  • Gaze și balonare
  • Creșteri în greutate
  • Probleme cu sinusurile
  • Apatie
  • Probleme ale pielii
  • Congestie limfatică
  • Intoleranțe alimentare
  • Hipersensitivitate
  • Iritabilitate crescută

Cum să îți repornești valva ileo-cecală

Mâncarea bogată în clorofilă ajută în repornirea valvei IC, precum și luarea de suplimente cu clorofilă.

Probioticele, de asemenea, sunt un mod eficient de a echilibra valva IC și intestinul subțire. În special, lactobacilii, Bifidobacterium longum și Saccharomyces boulardii, s-au dovedit a fi buni pentru echilibrarea naturală a florei intestinale.

Puteți citi mai multe despre asta și aici.

Terapie SIBO la tine acasă – echilibrează-ți valva IC

Valva ileocecala

Valva ileocecala

De asemenea, există o tehnică de masaj pe care o poți face acasă, pentru a ajuta funcționarea corectă a valvei IC.

Valva IC este un mușchi-sfincter circular care poate să nu mai funcționeze cum trebuie. Însă poate fi tratată cu un masaj mecanic, ușor de învățat. Este o tehnică folosită cu succes de terapeuți naturiști de peste tot.

Pasul unu: Localizează valva IC

Trasează o linie de la buric la osul pelvian din partea dreaptă. Simte protuberanța osoasă din fața pelvisului tău. Descoperă unde este punctul de mijloc pe această linie. Sub acel punct este valva IC.

Pasul doi: Evaluează valva IC

Lent, dar cu fermitate, apasă abdomenul în acea zonă, căutând o senzație de sensibilitate. Adesea, vei simți o zonă sensibilă sau chiar un nodul sub degete. Sau vei simți un fel de minge de golf tare, dar sensibilă.

Această tensiune trebuie masată pentru ca valva să funcționeze bine. În caz de SIBO – valva a rămas deschisă.

Pasul trei:

A. Masarea unei valve IC deschise și blocate

O valvă IC deschisă va predispune corpul către proliferarea excesivă a microorganismelor/bacteriilor din intestin, scaune prea moi sau mâncare nedigerată, alături de simptomele generale descrise mai sus.

Masează aria în sensul acelor de ceasornic, circular. Extinde mișcarea circulară în sus, ca și când ai trage un fermoar. Mișcarea circulară este mai mult un oval, concentrat pe a trage țesutul în sus.

Eu sunt fan instrumente care vibrează și pe care le poți folosi tot în același fel – extinzi mișcarea circulară de tragere a fermoarului, în sus, pentru a avea rezultatele dorite.

În plus, tot abdomenul inferior poate beneficia de un masaj cu un instrument de masaj cu vibrații.

B. Masarea unei valve IC închise și blocate

O valvă IC închisă poate cauza constipații ocazionale, scaune tari și inconsistente, gaze și balonare, disconfort abdominal.

Masează zona circular, în sensul invers acelor de ceasornic, cu accent pe mișcarea în jos, ca și cum ai descheia fermoarul și ai ajuta valva să se deschidă.

Pasul patru: Frecvența

Repetă această tehnică de 2 ori pe zi, câte 2 minute și înainte de fiecare masă, până când durerile sau frăgezimea din zona valvei IC dispar. Zona ar trebui să fie moale, suplă și nesensibilă.

Articol scris de John Douillard – https://lifespa.com/2-minute-sibo-therapy-rediscovered/

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii