Obţine armonie între Yang şi Yin – mişcare şi meditaţie

Dacă vrei să obţii rezultate durabile în practica ta, învaţă din experienţa practicanţilor avansaţi care ne arată cât de important este să combinăm mişcarea fizică şi meditaţia.

Cele doua practici sunt complementare, iar ceea ce putem obţine de la una nu putem obţine de la cealaltă. Practicarea în exces a uneia dintre ele duce în cele din urmă la pierderea echilibrului energetic, emoţional şi psihic (poţi citi aici mai multe despre greşelile întâlnite pe calea practicilor chinezeşti şi nu numai).

Observând acest lucru, maeştrii taoişti au creat un sistem care să îmbine cele doua forme de practică, iar noi am ales sistemul Universal Healing Tao, care ne oferă posibilitatea de a pleca de la nivelul la care suntem, de a ne vindeca şi echilibra pe toate planurile şi de a avansa în plan spiritual.

Bineînţeles că nu numai maeştrii taoişti au înţeles ce se întâmplă în timpul acestor forme de practică, tocmai de aceea au apărut mai multe metode de lucru cu energia în toată lumea, dar ce este important este să înţelegem toate aceste procese care au loc în interiorul nostru în timpul acestor tehnici.

Alege alchimia TAO – un sistem complex pentru sănătate şi longevitate

La început, acum mii de ani, alchimia taoistă era practicată sub forma unor mişcări simple de dans terapeutic. Apoi s-a dezvoltat încorporând tehnici noi, devenind un sistem complet de stăpânire a energiilor umane cu aplicaţii marţiale, terapeutice şi meditative. După cum spunea şi Confucius:

„Apa curgătoare nu stagnează niciodată, iar balamalele uşilor active nu ruginesc niciodată. Acest lucru e datorat mişcării. Acelaşi principiu se aplică esenţei şi energiei. Dacă trupul nu se mişcă, esenţa nu curge. Când esenţa nu curge, energia stagnează”.

Ko Hung, un maestru taoist, spunea la rândul sau: „Începutul bolii este un semn că Qi-ul nu curge. Trebuiesc practicate exerciţii noi pentru a debloca meridianele energetice şi a facilita curgerea liberă a Qi-ului prin ele”.

Hua Tuo, medic renumit care a trăit 100 de ani, spunea:

„Corpul necesită exerciţiu, dar acesta nu trebuie practicat în mod exagerat. Când sângele pulsează neobstrucţionat prin vene, boala nu poate prinde rădăcini, aidoma balamalei ce nu va rugini datorită utilizării frecvente”.

El este cel care a creat o serie de mişcări denumit Wu Qin Xi („setul celor cinci animale”) pe care îl recomanda ca prevenţie.

După cum vedem, taoiştii pun mare preţ atât pe exerciţiile fizice, cât şi pe cele meditative. Ei consideră că organismul uman se îmbolnăveşte din cauză că sângele îşi pierde abilitatea de a-l hrăni şi proteja.

Măduva osoasă produce celulele sângelui şi, pe măsura ce îmbătrânim, ea devine „impură” şi produce din ce în ce mai puţine celule sangvine folositoare. Pentru preîntâmpinarea acestui lucru învăţăm să „curăţăm” măduva osoasă prin practicile energetice. în felul acesta, ne păstram măduva proaspată, vie şi corect funcţională prin alimentarea ei continuă şi din abundenţă cu Qi.

Esenţă, energie, elevare – cei trei „E” ai energeticii chinezeşti

În alchimia taoistă, creierul este considerat o formă de măduvă, el fiind de asemenea un ţesut moale, secretor, adăpostit într-o cavitate osoasă. De aceea, exerciţiile de curăţare a măduvei sunt destinate sa ghideze energia în creier, stimulând secreţia de neurohormoni şi amplificand toate funcţiile cerebrale. Aceste exerciţii, după cum am mai scris, stimuleaza întregul sistem endocrin pentru a produce adaosuri abundente de esenţă hormonală vitală – esenţa ce se constituie în materia de bază în alchimia energiei interne. După un timp mai lung de exersare, transformările te pot conduce la nivelurile superioare ale alchimiei, transformând materialul în spiritual. Aşa cum frumos spunea maestrul Chia,

„Prin practicile taoiste spiritualizăm materia şi materializăm spiritul.”

În practicile respective se precizează: „De maximă importanţă este să cauţi liniştea înlăuntrul mişcării, acţionând încet şi continuu până atingi starea de armonie”. Energia internă este impulsionată sa circule prin meridiane, prin intermediul unor mişcări externe uşoare, continue, armonizate cu respiraţia diafragmatică profundă, în condiţii de linişte şi calm mental.

După cum v-aţi dat seama, vorbim aici despre cea mai cunoscută practică în acest sens: Tai Chi Chuan-ul, practică de bază în sistemul Universal Tao, pe care o puteţi exersa alături de noi în cadrul sesiunilor de exersare din Bucureşti, la cursuri şi tabere sau la exersările particulare.

Prin Tai Chi Chuan, combinat cu practicile meditative, veţi învăţa să vă conectaţi mai întâi cu voi înşivă, să vă cunoaşteţi cu adevărat, să vă vindecaţi şi apoi să vă realiniaţi la sursele de putere din Univers din care cea mai apropiată şi puternică (dar şi mai puţin folosită, din păcate), este Pământul, cel care ne susţine viaţa şi aspiraţiile în acest plan. Urmând calea taoistă, veţi putea apoi avansa spre nivelul spiritual care poate fi accesat doar după ce aţi construit şi întreţinut cu perseverenţă această bază fizică, emoţională şi energetică.

Vă doresc spor la exersare pe orice cale (Tao) v-aţi afla!

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii