Practicanţii de Tai Chi Chuan, printre care mă număr şi eu de prin 1997, au transformat principiile acestei arte marţiale interne într-un adevărat mod de viaţă. În momentul în care înţelegi aceste principii legate de structură, respiraţie, balans Yin-Yang, relaxare-acţiune, în viaţa ta apare o schimbare ce aduce o armonie cu natura, oamenii şi activitatea profesională.

Tai Chi Chuan oriunde, nu doar la sală

OLYMPUS DIGITAL CAMERAToţi maeştrii de Tai Chi Chuan recomandă începătorilor exersarea acestor principii şi în afara orelor de la sală, iar cei care reuşesc acest lucru progresează rapid şi armonios.

„Dar cum să practicăm în afara orelor?” este întrebarea cea mai frecventă a începătorilor. Este mai simplu decât crezi, însă la începători mintea este foarte agitată şi se opune oricărei acţiuni pe care nu o înţelege.

De exemplu, la orele de exersare vei primi noţiuni şi informaţii legate de structura corpului şi trecerea gradată şi conştientă a greutăţii de pe un picior pe altul (aşa-numitul „balans Yin-Yang”). Nu vei avea altceva de făcut decât să exersezi aceste principii în activităţile tale obişnuite: atunci când mergi, când urci pe scări, etc.

Aplici Tai Chi Chuan în metrou? Dar în mers?

Un alt mod mai dinamic, atunci când te afli într-un mijloc de transport în comun (tramvai, autobuz sau metrou), este să-ţi concentrezi atenţia pe structura corporală aşa cum ai învăţat la antrenament şi, după aceea, să o păstrezi echilibrată, flexibilă şi puternică indiferent de manevrele de frânare-accelerare ale mijlocului de transport.

Dacă mergi mult pe jos, poţi exersa acest principiu în timpul mersului. Vei observa că mersul ţi se va modifica pe măsură ce structura ta corporală va râmâne echilibrată, indiferent dacă faci paşi mai mari sau mai mici.

Tot aplicând aceste principii legate de structura corporală vei observa că nu vei mai obosi aşa de uşor, că vei fi mai relaxat, iar tensiunile inutile din corp îţi vor dispărea.

Respiraţia va fi mai profundă şi mai liniştită, poate chiar abdominală, simţurile – olfactiv, auditiv, vizual – se ascut, iar mintea, care la începutul practicii este agitată, se linişteşte şi începe să cuprindă tot mai multe aspecte şi detalii din jurul tău.

Măsoară-ţi succesul în starea ta de bine

ucenicul-taoist-CostinVasileAdevăratul succes ca practicant de Tai Chi Chuan îl vei observa în viaţa reală, în modul cum vorbeşti, gândeşti, acţionezi şi chiar zâmbeşti. 🙂

Practicanţii de Tai Chi Chuan sunt cei care aduc cu ei armonia atunci când intră într-o încăpere, cei care ştiu să detensioneze situaţii prin simpla lor prezenţă.

În momentul în care principiile acestea devin reguli de viaţă, vei radia linişte, echilibru, armonie, siguranţă, bunătate, iubire, blândeţe, curaj. Într-un cuvânt, vei deveni un „maestru al virtuţilor” şi totul în viaţa ta va deveni mai simplu. Sau, aşa cum bine spunea maestrul nostru Constantin Brâncuşi: „Simplitatea este o complexitate rezolvată”.

Alege Tai Chi Chuan

Dacă vrei să exersezi această minunată artă chinezească a energiei, poţi alege lecţiile individuale (ai aici detalii), grupul de exersare de maxim 7 studenţi (programul complet aici) şi cursurile sau taberele noastre.

E bine să ştii că nu ai nevoie de abilităţi speciale să exersezi Tai Chi Chuan. Vei începe să studiezi o secvenţă simplă de mişcări (taolu), în care vei încorpora principiile energetice de Qigong pe care le vei exersa tot la sală.

Orice ai alege, investiţia va fi în tine, pentru tine şi vei culege rezultate pe termen lung: sănătate, rezistenţă, relaxare, revitalizare.

Nu în ultimul rând, vei cunoaşte oameni cu preocupări similare şi vei afla tot mai multe despre tine şi capacităţile tale înnăscute de a fi armonios şi fericit.

Te aştept să te înscrii la cursuri sau exersări la costin @ simplitao.ro şi 0722 197 874.

 

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii