Articol scris de Giovanni Dienstmann, articolul în original aici.

De ce contează meditația

Meditatie superputeri

Una din întrebările care mi se pun din când în când este „de ce să meditez?” sau „cum ți-a schimbat meditația viața?”. Cu alte cuvinte, „de ce meditația?”

Aș putea să răspund cu cele peste 70 de beneficii ale meditației asupra sănătății, minții, vieții emoționale și performanței. Uneori asta ajută, dar de multe ori simt că nu reușesc să transmit adevărata valoare a acestei practici.

Eu nu m-am apucat să meditez pentru că vroiam să obțin vreunul din acele beneficii; ele au fost doar niște avantaje suplimentare.

În același timp, nu pot să răspund la întrebare referindu-mă la valoarea spirituală a meditației, pentru că nu toată lumea e interesată de spiritualitate.

De ce e importantă meditația

Punctul principal atins de meditație și motivul pentru care ea este relevantă și de interes universal, este acesta:

„Ai o minte, dar nu-i ești stăpân
De multe ori, mintea-ți este stăpân.”

Mintea-ți este bunul tău cel mai valoros. Ce se întâmplă în ea te poate face să te simți fericit sau supărat, de succes sau falimentar, plin de energie sau devitalizat. Pe scurt, calitatea minții tale îți stabilește calitatea vieții.

Care este, deci, valoarea meditației? Este că te ajută să-ți cunoști mintea și apoi s-o stăpânești (treptat). Iar acest lucru influențează restul, toate domeniile vieții tale.

O să intru mai în amănunt în cele ce urmează. Mă voi referi la cele patru „abilități” principale pe care ți le va oferi meditația. Sunt atât de minunate încât eu prefer să le numesc „superputeri”!

1. Puterea de concentrare

Meditatie puterea de a te concentra

Meditatie puterea de a te concentra

Prima abilitate pe care o vei câștiga meditând este îmbunătățirea capacității de concentrare.

Concentrarea înseamnă că-ți poți folosi atenția asupra oricărui lucru, menținând-o acolo și ignorând orice distragere. Durata de timp cât îți menții atenția concentrată va spori odată cu practica.

E foarte clar cum te ajută capacitatea de concentrare în toate domeniile esențiale ale vieții: carieră, educație, bani și performanță (fie ea la muncă, în sporturi sau artă). Trăim în vremuri pline de factori de distragere – atenția noastră este din ce în ce mai limitată.

Ne lipsește puterea de concentrare pentru că există atât de multe lucruri care vor să ne distragă atenția, iar rezultatul este că mintea ni se împrăștie în toate direcțiile.

În curând, supraviețuirea celor mai bine adaptat va deveni supraviețiuirea celui mai bine concentrat…

Există multe alte moduri prin care să-ți aplici concetrarea în viața de zi cu zi. Concentrarea te ajută:

 • Să fii mai atent la activitățile zilnice, în loc să te pierzi în visatul cu ochii deschiși
 • Să devii un ascultător mai bun, să devii mai bun în comunicare, pentru că vei fi mai atent
 • Să nu cazi în capcana efectuării simultate a mai multor sarcini, iar astfel îți vei folosi mai bine timpul și energia
 • Să te bucuri mai mult de binecuvântările din viața ta, oricât de mici ar fi ele (o masă gustoasă, timp petrecut cu familia, hobby-ul tău favorit, etc.)
 • Când în mintea ta se va da o luptă între voci opuse (cum ar fi vocea fricii și vocea încrederii), te vei putea concentra pe vocea care te ajută cel mai bine.

  Prin meditație ne antrenăm această capacitate de fiecare dată când ne aducem atenția pe obiectul concentrării noastre (respirație, mantre, etc.).

  2. Puterea perspectivei

  Meditatie puterea perspectivei

  Meditatie puterea perspectivei

  Dacă puterea concentrării ne aduce atenția pe un lucru, puterea perspectivei ne dă o imagine de ansamblu.

  Este capacitatea de a nu ne lăsa atrași de problemele mentale și emoționale. Este abilitatea de a vedea cu claritate și seninătate.

  De multe ori nu vrem să ne concentrăm pe o problemă, dar nu avem de ales. De obicei, cauza sunt emoțiile care devin foarte repede sufocante și agasante.

  • De vină poate să fie un eveniment traumatizant din trecutul tău sau un tipar emoțional de care ai devenit dependent, cum ar fi victimizarea sau gândurile negative despre sine.
  • Poate totul îți merge bine într-o zi, până când îți zice cineva ceva care te face să te afunzi într-o mlaștină a confuziei, mâniei și îndoielii.
  • Sau poate sunt propriile tale gânduri care te forțează să interpretezi totul dintr-o perspectivă a fricii și pesimismului.

  În situații de acest gen te ajută tocmai puterea perspectivei. Îți eliberează mintea și te ajută să vezi situația cu detașare.

  Ea nu va opri acele gânduri și sentimente urîte, dar le va mai lua din putere; va fi ca și când ai arunca un pahar cu sare în ocean și nu doar într-o găleată cu apă.

  Prin meditație ne antrenăm puterea perspective de fiecare dată când ne dăm seama că am fost absorbiți de un val de gânduri și ne readucem atenția în prezent, eliberându-ne de acel val.

  3. Puterea pauzei.

  Meditatia - puterea de a lua o pauza

  Meditatia – puterea de a lua o pauza

  Aceasta este capacitatea pe care cei mai mulți oameni o asociază meditației

  Atunci când trăim pe pilot automat, inconștienți, devenim un produs al mediului nostru. Reacționăm în loc să acționăm. Trăind așa, reacționăm la cel mai puternic impuls primit. Reproducem tipare din trecut.

  Ca să trăim o viață plină de creativitate și împlinire avem nevoie de ceva total opus. Înseamnă să fim prezenți în mod inteligent, să acționăm într-un nou mod. Pentru asta avem nevoie neapărat de capacitatea de a lua o pauză.

  Puterea de a lua o pauză te ajută:

  • Să nu reacționezi dacă ești furios sau ai vreun alt impuls distructiv care-ți poate distruge relațiile și viața (într-un fel, am putea spune că dacă nu luăm o pauză va apărea regretul)
  • scapi de obiceiurile rele
  • Să vezi mai clar ce se întâmplă
  • Să iei decizii de viață mai înțelepte conform valorilor tale
  • Să gândești mai puțin, să te îngrijorezi mai puțin și să trăiești mai din plin

  E ușor să reacționezi fără să gândești, e ceea ce se numește calea minimei rezistențe. Să iei o pauză e mai greu – e o calitate pe care trebuie s-o cultivi, o virtute pe care trebuie s-o dezvolți.

  Prin meditație ne antrenăm puterea de a lua o pauză de fiecare dată când observăm că am fost distrași și blocăm acel grup de gânduri. Așa creezi condițiile pentru aplicarea puterii de a lua o pauză.

  4. Schimbă postul.

  Meditatie - puterea de a schimba postul

  Meditatie – puterea de a schimba postul

  Puterea de a lua o pauză, de a te concentra și de a avea perspectivă formează împreună puterea de a „schimba postul”.

  Gândește-te că lumea ta mentală este ca un televizor care prinde mai multe posturi. Unele sunt pline de informații bune, te distrează sua îți sunt de folos. Altele au emisiuni proaste, chiar dacă îți pot da dependență.

  Problema cu acest televizor e că nu te ascultă mereu. Uneori trece la o emisiune de pe un canal care nu-ți place și nici nu-ți dă voie să o dai pe mut. Uneori încerci să schimbi postul, dar după vreo 5 secunde vezi că ești înapoi pe postul negativ.

  Cu cât îți dezvolți mai mult puterile de a lua o pauză, de a căpăta perspectivă sau de a te concentra, cu atât mai mult control vei avea asupra telecomenzii. Iar rezultatul va fi că le vei acorda mai multă atenție posturilor tale favorite, iar cele oribile nu vor mai difuza nimic pentru că nu le vei mai acorda atenție.

  Formula ca să schimbi postul este următoarea:

   1. Observă că ești pe un post care nu-ți este de ajutor. Ar putea fi frica, anxietatea, ura de sine, etc. Uneori te poate ajuta și să numești emoția pe care o simți.
   2. Pune postul pe „pauză”. Inspiră și fă un pas înapoi. Nu te lupta, ci dă-ți seama că nu ai deloc nevoie să te uiți la postul respectiv.
   3. Adoptă privirea de ansamblu (perspectiva). Vezi totul de la distanță – conștiința ta este oricum mai cuprinzătoare decât acest gând/această emoție. Dă-i voie acelui gând să existe, dar dă-ți seama că nu trebuie să te concentrezi pe el/ea.
   4. Schimbă postul, iar apoi concentrează-te foarte bine pe unul mai bun sau care-ți place mai mult.
   (Vezi aici o altă variantă a acestui exercițiu.)

  Aceasta este puterea de a schimba pe alt post. Este un exercițiu natural de controlare a atenției, de a-ți revendica puterea să decizi pe ce să te concentrezi. Nu este vorba de reprimare și nici nu implică violență împotriva sinelui.

  Prin meditație ne antrenăm această abilitate ori de câte ori ne readuce atenția la obiectul concentrării noastre (respirație, mantre, etc.). De fapt, facem acest lucru de sute de ori atunci când medităm! 😉

  5. Un nou punct de referință (bonus)

  Meditatia - punct nou de referinta

  Meditatia – punct nou de referinta

  Care sunt emoțiile tale recurente? Ce vreau să te întreb, de fapt, este: care sunt sentimentele pe care le simți în mod constant în timpul zilei?

  Mulți oameni simt anxietate, depresie, autocompătimire sau lăcomie. Sau poate că au un sentiment indefinit de insatisfacție legată de ei și viața lor.

  Meditația te ajută să-ți conștientizezi emoțiile recurente și să le rezolvi încet cauzele ce le-au dat naștere sau cel puțin te ajută „să schimbi postul” înainte ca ele să te absoarbă cu totul.

  Pentru mine, emoția de bază a fost un sentiment de neliniște și de foame de ceva. După ani de practică, aceste emoții s-au liniștit. Acum, emoția mea principală este pacea, mulțumirea și un sentiment concret de stabilitate.

  Acestea fiind spuse, nu e corect să spunem că doar meditația în sine te va ajuta să obții toate acestea. Pentru majoritatea dintre noi, rezultatele vor veni când cuplăm meditația cu reflecția asupra sinelui, contemplarea și onestitatea radicală vizavi de sine. De asemenea, te ajută și studiul scripturilor spirituale și a literaturii despre autocunoaștere; la fel și terapiile, relațiile profunde și faptul că vei face schimbări reale în viața ta.

  Emoțiile vin și pleacă. Totuși, emoțiile noastre recurente par să rămână o perioadă mult mai lungă de timp și să ne definească starea de spirit. Mie mi se pare o idee bună să ne străduim, cu dragoste, să le aducem la un nivel superior.

  Gânduri la final

  Deci, dragul meu cititor, acestea sunt câteva din motivele pentru care meditația este valoroasă. Aceste capacități sunt moduri prin care obții control asupra atenției și asupra minții.

  Totuși, nu vei obține aceste „superputeri” prea repede. Ele sunt ca mușchii ce cresc dacă practici cu perseverență. Dar să știi că, de câte ori meditezi, aceste superputeri naturale se dezvoltă cu siguranță.

  Mi-ar plăcea mult să îmi scrii. Ai aplicat aceste capacități aduse de meditație în viața ta? Ce superputeri vrei să obții prin meditație? Te rog să-mi scrii un comentariu.

  Ai nevoie de ajutor ca să alegi o tehnică meditativă și să începi o practică perseverentă? Aruncă-ți o privire peste cursul autorului, Giovanni Dienstmann, numit Master Your Mind (în limba engleză), care te va ajuta să-ți dezvolți capacitățile de-a lungul a 5 săptămâni în care vei învăța 5 feluri de meditație:

  Articol scris de Giovanni Dienstmann, articolul în original aici.

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

20 de lecții Feng Shui pentru mai multă sănătate și prosperitate.

Nu-ți mai umple casa de ”chinezării” fără rost la sfaturile vecinilor.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.