Articolul original este scris în limba engleză de Jenny Hill, scriitoare și cercetătoare în domeniul medicinei, și tradus de Simplitao cu permisiunea autoarei.

Uleiurile esenţiale au fost utilizate de secole pentru ameliorarea durerilor şi a inflamaţiilor. Multe dintre acestea au proprietăţi similare cu multe dintre analgezicele oferite de farmacii pentru ameliorarea durerilor şi, uneori, sunt mai eficiente decât ele.

Există o mulţime de beneficii ale utilizării uleiurilor esenţiale în scopul diminuării durerilor şi a inflamaţiilor. De exemplu, uleiurile esenţiale au mai puţine efecte secundare decât multe dintre medicamentele moderne şi, în plus, acestea au un rol important în calmarea minţii şi obţinerea unei stări de relaxare. Prin urmare, uleiurile esenţiale joacă un rol important în controlarea durerii şi în tratarea multor tulburări inflamatorii.

Dacă suferiţi de dureri cronice, asociate cu artrita, dureri de spate, migrene, fibromialgie, dureri provocate de nervi sau sciatică, uleiurile esenţiale sunt remedii domestice excelente de tratare a durerii. De exemplu, uleiul esenţial de lavandă are atât un efect calmant asupra minţii, cât şi de atenuare a durerii articulaţiilor inflamate. De asemenea, lavanda este un ulei excelent pentru calmarea durerilor de cap, precum şi pentru tratarea durerilor de spate şi a simptomelor date de mialgie.

Uleiul esenţial de muşeţel ajută la reducerea inflamaţiilor, acesta putând fi folosit pentru masarea articulaţiilor dureroase în cazul artritei sau pentru reducerea crampelor stomacale.

La sfârşitul acestui articol, veţi găsi indicaţii de utilizare a uleiurilor esenţiale pentru ameliorarea durerilor, precum şi anumite precauţii pe care trebuie să le luaţi în considerare.

Pentru început însă, haideţi să trecem în revistă cele mai bune uleiuri esenţiale care pot fi utilizate pentru a scăpa de dureri şi inflamaţii.

Cele mai bune uleiuri esenţiale pentru tratarea durerilor şi inflamaţiilor

1. Uleiul de muşeţel pentru diminuarea inflamaţiilor şi a durerii

Uleiul de muşeţel este un ulei excelent, cu proprietăţi analgezice care poate reduce durerea articulaţiilor şi a muşchilor inflamaţi.

Efectul calmant al muşeţelului mai poate ajuta la atenuarea durerilor de cap, a durerilor musculare, precum şi a celor provocate de nervi, precum sciatica, şi de discurile vertebrale dislocate. Muşeţelul mai are şi un efect calmant asupra sistemului digestiv şi poate ajuta la reducerea durerilor provocate de gazele în exces şi crampele stomacale.

O analiză a proprietăţilor medicinale ale muşeţelului a evidenţiat faptul că planta conţine flavonoide care au proprietăţi antiinflamatoare. Aceste componente penetrează cu uşurinţă suprafaţa pielii pentru a reduce inflamaţia. Analiza a mai evidenţiat şi faptul că muşeţelul este eficient în tratarea tulburărilor digestive şi relaxarea muşchilor intestinelor.

Printre tulburările asupra cărora muşeţelul acţionează ca un analgezic eficient, se numără:

 • durerile reumatice
 • spasmele musculare
 • hemoroizii
 • ulcerele stomacale
 • ulcerele gurii
 • eczemele
 • durerile de spate
 • crampele stomacale

Pentru utilizarea uleiului de muşeţel ca analgezic, se adaugă câteva picături de ulei esenţial într-un ulei bază, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, cel de măsline sau de migdale dulci şi se masează muşchiul sau articulaţia dureroasă.

Se mai pot adăuga câteva picături de ulei esenţial de muşeţel într-un difuzor. Se inhalează adânc vaporii terapeutici vreme de 15 minute, până când durerea de cap sau cea provocată de migrenă a diminuat sau a dispărut complet.

2. Uleiul de lavandă ca analgezic

Lavanda

Lavanda este, neîndoielnic, unul dintre cele mai populare şi bine cunoscute uleiuri esenţiale cu efect analgezic. Tratamentele naturiste cu lavandă au fost utilizate de secole pentru ameliorarea migrenelor şi a durerilor de cap. Lavanda conţine componente care acţionează ca un sedativ uşor şi care reduc stresul şi anxietatea. Ca atare, uleiul esenţial de lavandă poate ajuta la eliminarea durerilor cauzate de tensiunea nervoasă chiar de la sursă. De asemenea, lavanda este unul dintre cele mai bune uleiuri esenţiale pentru durerile musculare.

Un studiu din 2015 a evidenţiat faptul că uleiul de lavandă are şi proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice. În studiile clinice, cercetătorii au observat că aplicarea locală a uleiului de lavandă pentru ameliorarea durerilor este la fel de eficientă ca unele dintre medicamentele antiinflamatoare şi analgezice.2

Un alt studiu, publicat în revista Medicină complementară şi alternativă bazată pe dovezi (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine) a arătat că aplicarea sau inhalarea uleiului de lavandă are un efect analgezic.

De exemplu, masajul cu ulei de lavandă ajută la diminuarea crampelor menstruale când este aplicat în zona abdominală. Inhalarea lavandei a avut un efect similar morfinei în cazul pacienţilor care se recuperau după o intervenţie chirurgicală. Studiul a mai arătat că lavanda este eficientă în reducerea durerilor date de migrene, durerilor de şale şi durerilor de gât.3

Pentru utilizarea lavandei ca analgezic, se pun câteva picături de ulei esenţial de lavandă în difuzor. Se inhalează profund vaporii terapeutici timp de aproximativ 15 minute, până când durerea de cap sau migrena cedează sau dispare complet.

O altă posibilitate este să frecaţi 1 – 2 picături de lavandă în palme, să vă acoperiţi nasul cu ele şi să inspiraţi lent de 4 – 6 ori ca remediu la o migrenă acută. De asemenea, puteţi pune 2 – 4 picături de lavandă pe un ghemotoc de vată care poate fi luat cu voi într-o pungă etanşeizată. Acest fapt vă va permite să inhalaţi lavanda pentru uşurarea durerilor de cap în timp ce vă vedeţi de treabă.

Spre deosebire de alte uleiuri esenţiale care trebuie amestecate cu un ulei bază, înainte de a putea fi utilizate pe piele, uleiul de lavandă nu este foarte agresiv şi poate fi aplicat direct pe mici suprafeţe de pile, fără a fi diluat. Totuşi, dacă aveţi o piele sensibilă sau doriţi să utilizaţi uleiul de lavandă pe o porţiune mai extinsă de piele, este preferabil să îl diluaţi.

3. Măghiranul

Uleiul esenţial de măghiran are proprietăţi sedative şi antiinflamatoare care pot ameliora diferite tipuri de dureri. Doctorii de la WebMD afirmă că uleiul de măghiran este utilizat pentru a reduce intensitatea durerilor de cap, a migrenelor, nevralgiilor (dureri provocate de nervi), crampelor stomacale şi a altor tulburări inestinale.4

Un studiu a arătat că uleiul de măghiran poate fi folositor în eliminarea durerilor cronice de gât. În studiu, a fost utilizată o combinaţie de patru uleiuri esenţiale: măghiran, piper negru, lavandă şi mentă. Zona durerosă a fost masată zilnic, timp de patru săptămâni cu respectiva combinaţie. Pacienţii care au folosit această combinaţie de uleiuri au prezentat o ameliorare semnificativă, în comparaţie cu grupul care a folosit o cremă placebo.5

Măghiranul este, de asemenea, un ulei esenţial eficient în ameliorarea durerilor de dinţi dacă puneţi o picătură sau două direct pe dintele dureros sau în jurul acestuia. Dacă impactul vi se pare a fi prea agresiv, amestecaţi uleiul de măghiran cu jumătate de linguriţă de ulei de măsline şi utilizaţi degetul sau un ghemotoc de vată pentru a accesa dintele dureros.

4. Uleiul esenţial de eucalipt

Uleiul esenţial de eucalipt este un analgezic puternic care combate durerile provocate de nervi şi disconfortul creat de sinusurile blocate.

Chiar şi o cantitate mică de ulei de eucalipt este suficientă pentru a ameliorarea durerilor de cap, artritice, precum şi a celor musculare şi ale articulaţiilor. Proprietatea uleiului esenţial de eucalipt de reducere a durerilor se datorează componentelor antioxidante, antiinflamatoare şi antibacteriene ale acestuia.

Un studiu clinic al utilizării uleiului esenţial de eucalipt ca analgezic a evidenţiat faptul că inhalarea uleiului de eucalipt poate ajuta la ameliorarea durerilor apărute în urma unei intervenţii chirurgicale. Pe durata studiului, cercetătorii au observat că pacienţii trataţi cu ulei de eucalipt după o operaţie au resimţit dureri mult mai reduse şi au prezentat o tensiune sangvină mai scăzută.6

Dacă resimţiţi dureri ale sinusurilor, datorate răcelii, gripei sau unei alte infecţii respiratorii, Universitatea din Maryland recomandă inhalarea uleiului esenţial de eucalipt care ajută la deblocarea sinusurilor şi ameliorează durerea. Cei de aici au constatat că unguentele care conţin ulei de eucalipt tratează eficient durerile articulaţiilor şi pe cele musculare.7

5. Uleiul esenţial de mentă

Menta

Proprietăţile antispastice ale uleiului esenţial de mentă fac din acesta un excelent remediu natural pentru tratarea artritei şi a problemelor intestinale. Pe lângă că ajută la diminuarea durerilor artritice, uleiul de mentă mai este şi antimicrobian, antiinflamator şi vindecă infecţiile fungice.

Uleiul esenţial de mentă, la fel ca şi uleiul de eucalipt, este un decongestionant natural şi poate ajuta la ameliorarea durerilor date de blocarea sinusurilor.

Uleiul esenţial de mentă este recoritor şi conţine o mare cantitate de mentol. Printre multele sale întrebuinţări, este cunoscut că mentolul ajută la relaxare şi atenuarea durerilor de cap provocate de tensiunea nervoasă, precum şi a celor musculare.

Un studiu efectuat în Germania a evidenţiat că uleiul de mentă este la fel de eficient ca paracetamolul când este utilizat pentru tratarea durerilor de cap provocate de tensiunea nervoasă. Cei care sufereau în mod regulat de astfel de dureri, îşi aplicau ulei de mentă pe frunte şi tâmple la intervale de 15 minute. Studiul a arătat că uleiul de mentă poate uşura durerile de cap regulate fără efectele secundare date de administrarea frecventă  de analgezice.8

Uleiul esenţial de mentă are şi un efect antispastic când este ingerat. Capsulele cu înveliş enteric protector, conţinând ulei de mentă, diminuează durerile intestinale asociate cu Sindromul colonului iritabil (SCI). Un studiu a arătat faptul că “uleiul de mentă este un tratament sigur şi eficient pe termen scurt al acestui sindrom.”9

6. Uleiul esenţial de rozmarin

Proprietăţile analgezice şi antiinflamatoare ale uleiului de rozmarin îl fac un excelent analgezic pentru durerile cronice.

Universitatea din Maryland afirmă că rozmarinul poate ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine (fapt important în controlul durerilor), precum şi la scăderea durerilor şi spasmelor musculare.10 De fapt, uleiul esenţial de rozmarin a fost aprobat de guvernul german pentru utilizarea ca analgezic.

Un studiu asupra eficacităţii uleiului de rozmarin în diminuarea durerilor şi a inflamaţiilor a arătat că acesta sporeşte efectul medicaţiei analgezice uzuale. Studiul a arătat că uleiul de rozmarin poate fi utilizat şi singur, local, ca analgezic sau poate fi administrat împreună cu medicamente analgezice cărora le sporeşte eficienţa.

7. Cimbrul

Dacă suferiţi de dureri de spate, dureri musculare sau de o inflamare a articulaţiilor, uleiul esenţial de cimbru vă poate uşura durerile acute sau cronice. Proprietăţile antiinflamatoare ale uleiului esenţial de cimbru penetrează uşor suprafaţa pielii, reducând durerea.

Un studiu publicat în Revista de cercetări asupra lipidelor (Journal of Lipid Research) a arătat că un compus din cimbru, denumit carvacrol, suprimă COX-2, o enzimă legată de inflamaţii. Mai multe antiinflamatoare nesteroidiene au de asemenea un rol în suprimarea COX-2 în scopul eliminării durerii. Cercetătorii au aflat că proprietăţile analgezice şi antiinflamatoare ale uleiului de cimbru sunt utile în tratarea mai multor boli.12

Şi alte studii au arătat că efectul antispastic al uleiului esenţial de cimbru ajută la reducerea crampelor menstruale, acest ulei fiind la fel de eficient ca ibuprofenul.13

8. Clary sage

Clary sage (Salvia sclarea) este un ulei esenţial recomandat pentru atenuarea durerii în cazul crampelor musculare şi menstruale. Efectul analgezic al acestuia se datorează unor molecule din ulei care au proprietăţi analgezice.

Site-ul Examine.com prezintă un studiu efectuat asupra unor femei care sufereau de dureri menstruale mai acute decât media. Un ulei de masaj, conţinând o combinaţie de uleiuri de lavandă, clary sage şi trandafir, a fost utilizat pentru masajul zilnic al zonei abdominale. După una – două zile, acestea au raportat o reducere semnificativă a simptomelor menstruale dureroase.14

Revista Cercetări asupra fitoterapiei (Phytotherapy Research) afirmă că extreacte din diferite specii de salvie au, de asemenea, un efect calmant asupra minţii, precum şi proprietăţi analgezice şi de relaxare musculară.15

Uleiul esenţial de Clary sage poate reduce durerile asociate cu crampele abdominale.

9. Santalul

Santalul este un ulei esenţial destinat combaterii imflamaţiei şi durerilor articulare. Uleiul esenţial de santal mai ajută şi la relaxarea muşchilor şi previne spasmele musculare.

O altă cale prin care santalul ajută la controlul durerii este prin sedarea sistemului nervos.

Un studiu publicat în revista Plante medicinale (Planta Medica) afirmă că inhalarea uleiului esenţial de santal are un efect relaxant şi reduce producţia de adrenalină.16 Un alt studiu afirmă că uleiul de santal are un efect antiinflamator similar cu cel al ibuprofenului şi a altor antiinflamatoare nesteroidiene.17

Uleiul esenţial de santal poate fi amestecat cu un ulei de bază pentru a obţine un unguent analgezic pentru durerile musculare, de genunchi şi cele reumatice. Sau, se pot adăuga câteva picături în difuzor şi, prin inhalare, se ameliorează durerile de cap, migrenele, anxietatea şi stresul.

10. Ienupărul

Masajul cu ulei esenţial de ienupăr constituie o metodă excelentă de reducere a rigidităţii şi durerii asociate cu artrita, reumatismul şi guta. Doctorii de la WebMD afirmă că oamenii folosesc uleiul de ienupăr pentru a amorţi durerea şi pentru a trata durerile musculare şi articulare.18

Site-ul Enclyopedia.com afirmă că există mai multe moduri în care poate fi utilizat uleiul esenţial de ienupăr pentru ameliorarea durerilor. Fie se poate adăuga puţin în baie pentru a diminua durerile musculare, fie pot fi eliminate simptomele dureroase ale gutei şi artritei reumatoide prin aplicarea unei comprese cu fructe de ienupăr pe articulaţiile dureroase. Desigur, se mai poate amesteca uleiul de ienupăr cu un ulei bază pentru a obţine un unguent analgezic.19

11. Ghimbirul

Uleiul esenţial de ghimbir poate uşura durerile articulare şi diminua rigiditatea muşchilor. Proprietăţile antiinflamatoare şi analgezice ale ienupărului se datorează unui compus, denumit gingerol. Uleiul de ghimbir este eficient ca analgezic dacă este masat în articulaţiile sau muşchii dureroşi.

O trecere în revistă a proprietăţilor terapeutice ale ghimbirului arată că acesta reprezintă un remediu natural pentru artrita reumatoidă, crampele menstruale, inflamarea articulaţiilor şi osteoartrită. De asemenea, se afirmă că ghimbirul are un efect analgezic similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul.20

12. Tămâia (Frankincense)

Un alt ulei esenţial care are proprietăţi analgezice şi antinflamatoare este uleiul esenţial de tămâie. Tămâia mai reduce şi tensiunea musculară, ajutând la relaxare şi reducerea stresului.

Uleiul de tămâie poate fi combinat cu un ulei bază pentru a masa articulaţiile, fiind un analgezic eficient.

Revista de etnofarmacologie (The Journal of Ethnopharmacology) din 2016 a publicat un studiu care evidenţiază proprietăţile analgezice ale tămâii. Uleiul blochează COX-2 (o enzimă legată de inflamaţie) şi “demonstrează efecte antinflamatoare şi  analgezice semnificative.”21

13. Coada şoricelului (Yarrow)

Coada şoricelului este o plantă medicinală, iar uleiul său esenţial ajută la reducerea crampelor intestinale şi a durerii reumatice. Ceaiurile din Coada şoricelului au proprietatea de a reduce inflamaţia din tractul gastrointestinal şi pot trata durerile abdominale.

Uleiul mai poate fi utilizat local pe articulaţiile inflamate pentru a îmbunătăţi mişcarea şi a reduce simptomele de artrită şi durerile reumatice.

Revista de ştiinţe Farmaceutice DARU (The DARU Journal of Pharmaceutical Sciences) afirmă că Coada şoricelului este utilă în tratarea afecţiunilor dureroase ca guta, eczemele, dermatitele, rozaceea, precum şi alte afecţiuni care implică inflamaţii la nivelul pielii.21

14. Wintergreen (Gaultheria procumbens)

Uleiul esenţial de wintergreen se utilizează pentru tratarea durerilor cronice de spate, durerilor musculare şi ameliorează rigiditatea articulaţiilor.

Wintergreen a fost utilizat de secole pentru controlarea durerii şi are proprietăţi analgezice similare cu ale aspirinei.

Revista de medicină alternativă şi complementară (The Journal of Alternative and Complementary Medicine) afirmă că wintergreeneste un uimitor analgezic pentru durerile de spate. Cercetătorii au aflat că uleiul de masaj conţinând 2,5% ulei de wintergreen a avut acelaşi efect cu 325 mg aspirină, atunci când a fost masat în zona lombară.

Beneficiul utilizării uleiului esenţial de wintergreen ca analgezic este că acesta este un tratament sigur şi fără efecte secundare.

15. Vetiver

Vetiverul este o plantă medicinală puţin cunoscută în ţările vestice. Efectul liniştitor al uleiului esenţial de vetiver calmează o multitudine de inflamaţii, oferind o ameliorare a celor din sistemele circulator şi nervos. Acesta atenuează o multitudine de dureri, în special cele date de reumatism, artrită, durerile musculare şi cele de cap.

Medicii de la WebMD afirmă că uleiul de vetiver se utilizează local pentru diminuarea stresului, a durerilor de articulaţii şi a celor musculare.24

16. Imortelele (Helichrysum)

Uleiul esenţial de imortele este un analgezic puternic care mai poate ajuta şi la vindecarea pielii vătămate. Acest ulei este antiinflamator şi analgezic şi poate controla multe afecţiuni cronice, precum şi durerile de nervi. În plus, se mai poate aplica ulei de imortele direct pe o contuzie pentru diminuarea durerii musculare şi prevenirea apariţiei vânătăilor.

Revista de farmacie şi farmacologie (The Journal of Pharmacy and Pharmacology) afirmă că proprietăţile analgezice ale imortelelor acţionează pe trei căi. Imortelele reduc enzimele care produc inflamaţia, elimină radicalii liberi şi atenuează umflăturile.25

Uleiul esenţial de imortele mai poate fi aplicat ca după expunerea la soare pentru a diminua durerile provocate de arsurile solare şi a preveni deteriorarea ulterioară a pielii.

Aplicarea uleiului de imortele poate fi făcută utilizând câteva picături amestecate cu un ulei bază şi masând amestecul pe zona dureroasă.

17. Uleiul de piper negru

Uleiul extras din piperul negru poate fi utilizat pentru reducerea durerilor musculare.

Acest ulei puternic activează circulaţia sângelui în zona dureroasă, scade inflamaţia şi este şi antibacterian.

Uleiul esenţial de piper negru ajută la eliminarea durerilor gâtului şi umerilor.

A fost utilizat împreună cu uleiurile esenţiale de măghiran, lavandă şi mentă pentru a trata durerile recurente din zona gâtului şi a umerilor.5

18. Lemongrass

Aroma răcoritoare a uleiului esenţial de lemongrass  nu numai că ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, dar poate reduce şi simptomele unor afecţiuni dureroase precum artrita şi reumatismul. Mai puteţi utiliza puterea vindecătoare a uleiului esenţial de lemongrass şi pentru durerile musculare.

Revista Biologia moleculelor şi celulelor lipidice (Molecular and Cell Biology of Lipids) afirmă că lemongrass inhibă reacţia inflamatoare din corp. Aceasta acţionează la fel ca uleiurile esenţiale de cimbru şi tămâie, blocând enzima COX-2.2

19. Geranium (mușcata)

Uleiul de muşcată de trandafir poate ajuta la diminuarea durerilor de genunchi, durerilor musculare şi durerilor de spate.

Acesta mai poate fi utilizat ca analgezic pentru zona zoster, precum şi pentru alte afecţiuni pe bază nervoasă.

Un studiu din 2013 afirmă că uleiul esenţia din muşcata trandafir poate reprezenta o alternativă bună şi sigură la multe medicamente antiinflamatoare. Rezultatele studiului arată că muşcata trandafir are un efect similar cu al unor medicamente antiartritice şi antireumatice. De asemenea, reduce reacţiile inflamatoare ale pielii şi este un excelent ulei esenţial pentru nevralgii.27

20. Bergamota

Uleiul esenţial de bergamotă este asociat, de obicei, cu ceaiul Earl Grey. Totuşi, îl puteţi utiliza pentru a uşura durerile de cap şi a reduce anxietatea dată de stres.

Un studiu asupra efectului calmant al bergamotei a evidenţiat faptul că, atunci când este inhalat, acest ulei determină producerea unor hormoni care reduc sensibilitatea la durere a nervilor.

Aşadar, dacă vă doare capul, aveţi o entorsă sau un alt tip de durere pentru care aţi lua, de obicei, analgezice, încercaţi să masaţi puţin ulei elenţial de bergamotă, amestecat cu un ulei de bază, pe zona afectată.

Precauţii la utilizarea uleiurilor esenţiale

Uleiurile esenţiale sunt foarte puternice. Prin urmare, în general, nu ar trebui să le aplicaţi vreodată direct pe piele, ci ar trebui diluate întotdeauna într-un ulei bază.

În general, ar trebui să utilizaţi cel mult 4 picături de ulei esenţial într-o linguriţă de ulei de bază. Atâta vreme cât păstraţi această proporţie, puteţi amesteca mai multe uleiuri esenţiale.

De asemenea, uleiurile esenţiale nu trebuie utilizate asupra gravidelor şi copiilor mici dacă nu au fost recomandate de un aromaterapeut sau de un medic.

Cum se utilizează uleiurile esenţiale pentru diminuarea durerilor

Există mai multe uleiuri esenţiale care uşurează durerile şi reduc inflamaţiile.

Unele dintre acestea acţionează similar cu analgezicele, deci reduc durerea. Alte uleiuri esenţiale scad inflamaţiile şi sunt excelente pentru tratarea durerii asociate cu reumatismul şi artrita.

Multe uleiuri esenţiale ajută la relaxarea muşchilor şi calmează nervii de sub piele. Deşi puteţi utiliza oricare dintre uleiurile esenţiale menţionate mai sus pentru diminuarea durerilor şi nimic altceva, este mai bine să amestecaţi unele dintre ele pentru un efect mai puternic.

Pentru a obţine un ulei de masaj în scopul aplicării locale a uleiurilor esenţiale, le puteţi dilua într-un ulei de bază, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, cel de jojoba, uleiul de măsline, de migdale dulci sau uleiul de ricin. Iată beneficiile utilizării unora dintre aceste uleiuri ca bază în scopul diminuării durerilor şi al inflamaţiilor:

 • Uleiul de cocos – s-a demonstrat că posedă proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice, precum şi că poate ajuta la ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor cutanate.29 De asemenea, ajută la penetrarea profundă, în piele, a proprietăţilor uleiurilor esenţiale.
 • Uleiul de Jojoba este foarte asemănător cu sebumul – substanţa uleioasă produsă de piele pentru a se proteja. Uleiul de jojoba mai ajută la combaterea inflamaţiilor şi la menţinerea sănătăţii pielii.30 Studiile au arătat că acest ulei ajută pielea să absoarbă tratamentele medicamentoase aplicate local.
 • Uleiul extra virgin de măsline ajută la scăderea reacţiilor dureroase şi inflamatorii ale pielii.32
 • Uleiul de ricin are proprietăţi antiinflamatoare. Un studiu asupra efectului acidului ricinoleic asupra inflamaţiilor a arătat că acesta are proprietăţi similare celor prezentate de capsaicină – un binecunoscut analgezic natural.33 Capsaicina diminuează durerea, reducând o substanţă chimică din corp care trimite semnale de durere la creier.34

Alte moduri de utilizare a uleiurilor esenţiale pentru atenuarea durerilor şi a inflamaţiilor

Pentru durerile de cap – se amestecă 4 picături de ulei esenţial cu o linguriţă de ulei de bază, se aplică o cantitate mică din acest amestec pe tâmple şi se masează uşor. AVeți grijă să nu vă intre în ochi. Durerile de cap mai pot fi ameliorate prin inhalarea uleiului; se picură câteva picături de ulei pe o bucată de pânză sau se utilizează un difuzor sau vaporizator pentru aromaterapie.

Pentru durerile sinusurilor – inhalarea uleiurilor esenţiale este o metodă simplă de uşurare a durerilor sinusurilor. Se fierbe o cantitate de apă, se pune într-un vas cu gură largă şi se adaugă câteva picături din uleiurile esenţiale alese. Cu un prosop, se acoperă capul aplecat deasupra vasului cu apă aburindă şi se inhlează vaporii aromaţi. Se face acest lucru tmp de 10 minute, după care se poate reîncălzi apa şi repeta procedura.

Băi – recomandate pentru calmarea muşchilor oboşiţi şi dureroşi, a artritei şi reumatismului. Se pun câteva picături de ulei esenţial în apa caldă de baie (se mai pot adăuga 1 – 2 ceşti de săruri Epsom – sare amară – pentru a spori efectul). O idee bună este şi amestecarea picăturilor de ulei esenţial într-o cantitate mică de ulei de bază, înainte de a le adăuga în apa de baie.

Ulei de masaj pentru suprafeţe mai mari – se folosesc aproximativ 10 – 12 picături de ulei esenţial la 30 ml de ulei de bază şi se masează orice zonă dureroasă a corpului cu această mixtură.

Comprese calde sau reci – pentru compresele calde destinate scăderii durerilor musculare sau articulare, se foloseşte jumătate de litru de apă, cât de caldă o puteţi suporta, în care adăugaţi câteva picături din uleiul esenţial ales. Se înmoaie un prosop de mici dimensiuni, se stoarce surplusul de apă şi se pune prosopul pe zona dureroasă. Unele persoane susţin că alternarea compreselor calde cu cele reci ajută la uşurarea durerilor. O compresă rece se face exact în acelaşi mod cu una caldă, doar că, în loc de apă caldă, se utilizează apă ţinută la frigider, iar compresa este înlocuită când se încălzeşte la temperatura corpului.

*********************

DIn partea autoarei, Jenny Hill

Dacă vă interesează să aflaţi mai multe despre uleiurile esenţiale, puteţi găsi informaţii utile în cartea mea în format electronic Magical Aromatherapy. Această carte vă va ajuta să descoperiţi puterea uleiurilor esenţiale şi cele mai eficiente metode de a le utiliza.

Dacă sunteţi interesaţi să vă faceţi propriile uleiuri cu efect analgezic, citiţi şi celelalte articole ale mele

Bibliografie

 1. Mol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6): 895–901.
 2. An Acad Bras Cienc. 2015 Aug;87(2 Suppl):1397-408
 3. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 681304.
 4. WebMD. Marjoram.
 5. J Altern Complement Med. 2014 Oct;20(10):771-9.
 6. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 502727.
 7. UMM. Eucalyptus.
 8. Nervenarzt. 1996 Aug;67(8):672-81.
 9. J Clin Gastroenterol. 2014 Jul;48(6):505-12.
 10. UMM. Rosemary.
 11. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Jan;19(1):165-72.
 12. J Lipid Res. Jan 2010; 51:132-139.
 13. Caspian J Intern Med. 2014 Spring; 5(2): 82–88.
 14. Examine. Salvia.
 15. Phytother Res. 2006 Jun;20(6):427-37.
 16. Planta Med. 2004 Jan;70(1):3-7.
 17. Phytother Res. 2014 Jun;28(6):925-32.
 18. WebMD. Juniper.
 19. Encylopedia. Juniper.
 20. NCBI. The mighty ginger.
 21. J Ethnopharmacol. 2016 Feb 17;179:22-6
 22. Daru. 2011; 19(3): 173–186.
 23. J Altern Complement Med. 2014 Apr 1; 20(4): 219–220.
 24. WebMD. Vetiver.
 25. J Pharm Pharmacol. 2002 Mar;54(3):365-71.
 26. Mol Cell Bio Lipids. Nov 2010;1801(11): 1214–1220
 27. Libyan J Med. 2013 Oct 7;8:22520
 28. Fitoterapia. 2010 Sep;81(6):453-61
 29. Pharm Biol. 2010 Feb;48(2):151-7.
 30. Pharmacol Res. 2005 Feb;51(2):95-105.
 31. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91.
 32. J Lipids. 2013; 2013: 129736.
 33. Ricinoleic acid and inflammation.
 34. Cell Signal. 2003 Mar;15(3):299-306

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii