Aflaţi din partea a doua a interviului despre Chi Nei Tsang  cum se lucrează cu emoţiile asociate organelor interne, care părţi din corp sunt influenţate prin masajul CNT şi cum te poţi păstra sănătos ca terapeut.

Interviu despre Chi Nei Tsang cu maestrul Mantak Chia – partea a doua

Puteţi citi aici prima parte a interviului.

Există vreo legătură între emoţii şi organe?

Chi Nei Tsang - vindecarea emotiilor negative
Chia: Da. În sistemul taoist, credem că organele generează şi depozitează emoţiile. Toată practica taoistă se referă la modul în care putem echilibra emoţiile negative şi pozitive. Nu putem scăpa de cele negative, fiindcă acestea vor fi întotdeauna o parte a vieţii noastre. Noi credem că găsirea unui echilibru este cea mai importantă parte.

Care sunt emoţiile asociate organelor?

Chia: Emoţiile negative ale inimii sunt ura, nerăbdarea şi graba. Încăpăţânarea poate fi cauzată de un dezechilibru al energiei inimii. Energiile pozitive sunt iubirea, bucuria şi fericirea. Emoţiile negative ale ficatului sunt mânia şi aroganţa. Emoţiile pozitive sunt bunătatea şi virtutea. Frica şi nervozitatea sunt depozitate în rinichi, împreună cu blândeţea. Tristeţea şi depresia sunt depozitate în plămâni, iar emoţia pozitivă este curajul. Se pot elimina emoţiile negative generate de splină şi pancreas ca îngrijorarea şi anxietatea, cu ajutorul imparţialităţii şi respectului care sunt şi ele generate tot de splină.

Când te confrunţi cu toate acestea, le resimţi ca pe o cantitate impresionantă de energie semnificativă. Par a fi cel mai important lucru de care ne ocupăm în viaţă. Este greu de găsit un echilibru între energiile pozitive ale iubirii, bucuriei, fericirii şi bunătăţii şi cele negative cu care ne confruntăm în acelaşi timp. Sunt uimit când urmăresc copiii mici. Unii n-au nici un pic de frică, în vreme ce alţii sunt foarte fricoşi. Să fie vorba de emoţia fricii aflată în rinichii copilului când se naşte sau de prea multă energie în zona ombilicală după ce s-a născut?

Chia: Trebuie să ne întoarcem la energia pre-natală. Este posibil ca părinţii să se simtă cuprinşi de frică atunci când se pregătesc să aibă un copil, fapt care îl poate afecta pe cel mic. Această energie poate fi transferată de la părinte, la copil. În filosofia taoistă, îi învăţăm pe părinţi că, dacă sunt fericiţi pe durata sarcinii, copilul lor va fi fericit. Dacă citesc mult, şi copilul lor va citi la fel de mult. Există ceea ce numim educaţia din pântec, educarea copilului când nu este decât un fetus.

Când ar trebui începută munca cu copiii?

Chia: Lucrul cu copiii poate fi început imediat după naştere. Este foarte uşor să lucrezi cu ei. Când îi atingi, sunt moi ca vata.

Există o limită de timp când se lucrează cu bebeluşii sau cu copiii mai mari, sau durata variază de la un caz, la altul?

Chia: Nu, doar îi atingi foarte uşor, căutând zona care este încordată. Este important ca atingerea să fie uşoară. Noi o numim tehnica efectuată cu un deget. Pur şi simplu cauţi un nod sau o răsucire şi o masezi până ce dispare. Masajul poate fi foarte precis. În cazul persoanelor adulte, zona abdomenului este foarte tensionată. Poţi ajunge la toate zonele tensionate acţionând din partea din faţă a corpului. Încordarea provoacă o mulţime de probleme; la fel şi sistemul limfatic, asupra căruia lucrăm de asemenea.

Din punct de vedere fiziologic, ce este încordarea din jurul ombilicului şi de sub abdomen? Este vorba de ţesutul conjunctiv, de muşchi, de intestine? Asupra cărora dintre acestea lucraţi?

Chia: Lucrăm asupra tuturor. Ţesuturi conjunctive, tendoane, muşchi, intestine, organe, sistemul limfatic, sistemul nervos, ganglioni. Stresul exercită presiune asupra sistemelor care se încurcă şi se înnoadă între ele, formând noduri.

Unul dintre lucrurile pe care le-am citit în cartea dumneavoastră şi le-am învăţat de la Gilles, la cursul de CNT pe care l-am urmat, a fost că este foarte important ca persoana care face masajul sau o altă terapie asupra corpului să dea o mare atenţie propriei sănătăţi, astfel încât energia sa să fie mai mare decât cea a persoanei asupra căreia efectuează masajul. Am urmat multe cursuri de masaj şi terapii asupra corpului şi nimeni nu a scos în evidenţă această cerinţă aşa cum faceţi dumneavoastră în expunerile ţinute.

Mantak Chia - masajul terapeutic Chi Nei TsangChia: Acest lucru este foarte important. Am observat că în însăşi lumea masajului trebuie să aibă loc vindecare şi împărtăşire a învăţăturii. În domeniul masajului, există mereu o reciprocitate. Indiferent cine eşti, cât eşti de priceput sau în formă te afli. În activitatea de vindecare există mereu un schimb. Este ceva similar cu presiunea apei. Când eu, ca terapeut, am o presiune mai mare (energie), ţi-o pot transmite. Dacă presiunea mea este mai mică, nu pot face acest lucru. În schimb, mi-o vei transmite tu, mie. Prin urmare, în loc să videci un bolnav, îl storci de energie. Vindecare nu este numai o tehnică. Tehnica reprezintă doar o parte. Sănătatea şi vibraţia terapeutului contează foarte mult. Când te duci la un terapeut pentru masaj, probabil că te vei simţi bine după aceea. Alteori, te duci la un alt terapeut şi nu te simţi bine după tratament. Acest lucru se întâmplă pentru că vibraţia şi energia sunt diferite.
Ca practicant, trebuie să practici meditaţia şi să menţii o stare bună de sănătate. Atunci când vei ajuta pacienţii să se vindece, aceştia se vor însănătoşi. Apoi, în vindecarea CNT, evidenţiem faptul că nu eşti un tămăduitor. Când oamenii vin la tine pentru tratament, iar tu le spui că eşti un vindecător, te vor considera imediat responsabil de starea lor, nedorind să ia această responsabilitate asupra lor. Oameni continuă să vină la vindecător, dar nu par să se vindece. La CNT, nu suntem vindecători. Noi doar vă învăţăm cum să vă vindecaţi singuri. Noi vă ajutăm puţin, dar restul trebuie să-i faceţi singuri.

Terapeuţii se gândesc că, dacă îi vor învăţa pe toţi pacienţii cum să se vindece singuri, ei nu vor mai avea o sursă de venituri. Cu cât îi învaţă mai mult pe pacienţi, cu atât vor avea mai mulţi la uşa lor, însă ei nu se gândesc la asta. Eu vreau ca oamenii să vină la mine doar de trei ori şi, în acest timp, îi învăţ tot ce trebuie să ştie ca să se poată vindeca singuri. Dacă vin şi nu au practicat ce i-am învăţat, le spun să nu mai revină până nu au practicat şi nu au observat o ameliorare a stării lor. Astfel, ei vor prelua responsabilitatea pentru propria sănătate. Nu sunt dependenţi de tine. Nu vor fi ataşaţi afectiv de tine. Când ai o sută de pacienţi şi aceştia îţi spun că eşti un vindecător extraordinar, te epuizează câte puţin în fiecare zi. Aceşti terapeuţi nu rezistă mulţi ani în domeniu. Am văzut multe astfel de întâmplări. Pur şi simplu, dispar. Pentru mine, vindecarea are două aspecte. Elevii trebuie să aibă grijă de ei 90%, iar terapeutul trebuie să îi ajute doar între 5 şi 10%.

Puteţi descrie această energie bolnavă despre care vorbiţi în cartea dumneavoastră şi pe care pacientul i-o poate transfera terapeutului?

Chia: Energia bolnavă cauzează câteva lucruri. Energia afectivă negativă, cum ar fi mânia, consumă forţa vitală. Frica contractă şi epuizează forţa vitală. Acest gen de energie nu sprijină o viaţă sănătoasă. Terapeuţii care practică deseori CNT asupra lor înşişi şi meditează sunt foarte sensibili, au un nivel mai mare al energiei şi o vibraţie mai înaltă. Când îţi atingi clientul pot simţi o vibraţie mai scăzută sau chiar negativă, cu totul diferită de forţa normală a vieţii. Dacă un client a fost furios, când îi ating zona abdominală lângă ficat, pot simţi radiind o energie fierbinte, proaspătă, arzândă. Energia ficatului ar trebui să fie puţin umedă şi caldă. Când există o mulţime de emoţii negative blocate în ficat, energia începe să se blocheze. Circulaţia nu curge liber. Ficatul se supraîncălzeşte. Forţa vitală începe să ruginească. Energia este blocată într-o anumită zonă şi nu se mişcă.

Când terapeutul are o energie mai mare şi atinge un pacient, este ca şi când ar deschide o fereastră. Vântul bate şi soarele intră înăuntru. Energia stagnantă dispare. Când energia terapeutului este mare şi acesta cunoaşte tehnici de deplasare a energiei şi de deschidere a canalelor, el poate alunga energia bolnavă. Una dintre legile energiei bolnave spune că aceasta este mereu transferată terapeutului. Întotdeauna se agaţă de o formă de viaţă. Taoiştii au descoperit că energia bolnavă va intra în primul rând într-un om. În al doilea rând, această energie se va scurge în pământ. În al treilea rând, va fi transferată unui copac. Când energia bolnavă a paciantului nu are unde să meargă, se va transfera în corpul terapeutului. Dacă acesta practică CNT şi meditaţia, poate primi această energie, după care o poate elimina din sistemul său.
Când eşti tânăr şi sănătos, îţi poţi permite să-ţi consumi din energie câţiva ani. Este ca şi când nu ai lua calciu sau vitamine vreme de un an sau doi şi totuşi dinţii şi sănătatea ta nu se vor deteriora semnificativ. Dar dacă nu iei calciu sau vitamine vreme de cinci sau zece ani, dinţii îţi vor cădea unul câte unul. Aceasta este acea parte a industriei sănătăţii pe care nimeni nu o înţelege cu adevărat. Uneori oamenii nu înţeleg ce fac. Îşi secătuiesc forţa vitală şi imortalitatea vreme de mai mulţi ani. O mulţime de tineri învaţă tehnicile în una – două zile şi se şi cred tămăduitori. Nu este deloc aşa. În taoism, accentuăm faptul că terapeuţii trebuie să înveţe multe tehnici de meditaţie. Există meditaţia microcosmică, practica fuziunii, cea sexuală şi Qigong-ul. Este o necesitate. Dacă îi oferi o tehnică de vindecare unui pacient şi nu înveţi cum să înlocuieşti energia transferată, te vei epuiza în doar cîţiva ani.

Unde aţi învăţat tehnicile de meditaţie? De la mai mulţi maeştri?

Chia: Da. Am petrecut cinci ani cu maestrul Nor Alb. El mi-a predat cele mai sacre învăţături taoiste.

Îmi puteţi spune mai multe despre maestrul Nor Alb?

Chia: Maestrul Nor Alb a fost principalul meu maestru care m-a învăţat toate formulele practicilor ezoterice de la nivelul de bază, până la modul de a te vindeca singur, întărirea sinelui pentru corp, minte şi spirit şi m-a învăţat cum să dau naştere noului meu eu care este cunoscut în Tao drept fetusul nemuritor. Am învăţat cum să creez corpul spiritual şi să mă întorc la sursă, practică privită drept cea mai înaltă practică spirituală.

Mai predă maestrul dumneavoastră?

Chia: Nu. Când l-am întâlnit, era foarte bătrân, avea peste 80 de ani. A murit înainte să vin în Statele Unite, cu peste 14 ani în urmă.

Era şi maestrul dumneavoastră spiritual?

Chia: Nu, dar medita…

În cartea dumneavoastră spuneţi că tehnica secretă a Chi Nei Tsang este să vindeci din inimă. Ne puteţi spune mai multe despre aceasta?

Chi Nei Tsang - vindecarea vine din inimaChia: Când inima este deschisă, poţi absorbi energie din mediul înconjurător. Primul lucru de care ai nevoie în vindecare este iubirea, apoi bucuria şi fericirea. Când vezi oameni bolnavi, vrei cu adevărat să îi ajuţi. Cu acel fel de iubire sau sentiment, îţi deschizi inima. Când inima este deschisă, se deschide şi zona coroanei din cap. Pulsaţiile inimii sunt legate de pulsaţiile coroanei. Te deschizi spre o energie universală mai înaltă care coboară din cer. În termeni de religie, când îţi deschizi inima, eşti plin de iubire şi îţi deschizi sufletul către Dumnezeu. Dumnezeu coboară şi vindecă oamenii.

Se spune că, dacă faci acest lucru, nu îţi vei secătui energia. Sunt o mulţime de vindecători care îţi pot deschide inima, dar nu fac multe exerciţii fizice şi nu meditează. În cele din urmă, corpul lor este secătuit. Când inima este deschisă, este foarte uşor să de conectezi la o forţă superioară. Te deschizi spre energia universală şi poţi primi acele forţe superioare, iar inima are abilitatea de a transforma energia. Este ca şi cum am digera energia. Asta înseamnă să vindeci cu iubirea din inimă.
Acest desen simbolizează practica energetică taoistă. Practicantul îşi utilizează intenţia de a absorbi energia cerească prin coroană şi energia pământului prin tălpi. Acestea sunt amestecate şi distribuite în tot corpul printr-o cale energetică internă, denumită Orbita Microcosmică (liniile şi punctele interioare arătate). Acest amestec de energie care încălzeşte şi susţine viaţa poate fi transmisă de practicantul Chi Nei Tsang unui client printr-un act de intenţie, concentrare şi compasiune, cum am spune „Te iubesc şi îţi doresc numai bine din toată inima”. (tipărit cu permisiunea Chi Nei Tsang).
Forţa universală ne înconjoară tot timpul. De ce nu pot unii oameni să o acceseze? Pentru că nu vor să-şi deschidă inima şi mintea. Energia care vine din exterior în interiorul nostru trebuie transformată în energie utilizabilă. Absorbi energie, o transformi în energie utilizabilă şi i-o transmiţi pacientului. Cu cât sunt mai mult deschise inima şi mintea, cu atât mai multă forţă vindecătoare poţi avea.


Puteţi citi aici ultima parte a interviului cu maestrul Chia despre arta vindecării prin Chi Nei Tsang.


curs-intensiv-ChiNeiTsang-Bucuresti-octombrie-2016Curs de Chi Nei Tsang la Bucureşti, 4 – 7 octombrie 2016, predat de Jutta Kellenberger, instructor senior şi lider internaţional pentru ramura Chi Nei Tsang

Vă invităm să vă înscrieţi la cursul de Chi Nei Tsang din luna octombrie 2016 de la Bucureşti, predat de Jutta Kellenberger, la care veţi învăţa cum să vă vindecaţi şi cum să-i ajutaţi şi pe ceilalţi să devină mai sănătosi, relaxaţi şi vitalizaţi.

Veţi învăţa să folosiţi tehnici de relaxare şi deblocare a zonei din jurul ombilicului, Chi Nei Tsang fiind cea mai rapidă metodă de vindecare, având rezultate pe termen lung.

Aplicând masajul în zona abdominală, veţi accesa rezervele de energie de aici, abdomenul fiind zona în care combinăm şi stocăm energiile universale, particulele cosmice şi forţele pământului, iar aceste energii sunt folosite pentru vindecare şi vitalizare.

Trimiteţi un mesaj la miruna @ simplitao. ro pentru detalii şi înscriere la curs.

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii