Corpul lucrează, iar mintea direcționează

Prin Tao Yin, această frumoasă disciplină din sistemul Universal Healing Tao, înveți foarte repede să direcționezi energia înspre zonele din corp pe care le vei lucra prin posturile la sol.

Multe dintre aceste posturi au nume legate de animale: tigrul se odihneşte la umbră, şarpele îşi răsuceşte corpul, dragonul îşi extinde ghearele, iar altele sunt legate de natură şi de curgerea energiei în mediul natural: râul curge în vale, muntele se ridică din mare.

În fiecare postură vei lucra un anumit meridian (sau mai multe), eficienţa lor având loc prin urmare atât pe plan fizic, cât şi pe plan energetic. Meridianele tale sunt conectate între ele, toate fiind legate de micul circuit (orbita microcosmică) – acel circuit energetic foarte important pentru corp format din doua mari meridiane, cel Yang care urcă pe spate, de-a lungul coloanei şi cel Yin, care coboară transversal prin faţa corpului.

Ți se potrivesc exersările Tao Yoga/Tao Yin?

Fiind în majoritate posturi executate la sol, nu vei avea nevoie de abilităţi deosebite (flexibilitate, anduranţă). Exersările Tao Yin pot fi de mare folos:

  • începătorilor (fie n-ai prea făcut mişcare fizică, fie ai făcut, dar a trecut destul de mult timp de la ultimul antrenament)
  • persoanelor care exersează deja, pentru a-şi spori mobilitatea în special în zona coloanei, a şoldurilor şi picioarelor
  • practicanţilor de Tai Chi Chuan şi a altor arte marţiale, pentru a-şi îmbunătăţi postura, flexibilitatea în timpul mişcării şi a-şi activa energia din zona Tantienului (Hara)
  • tuturor celor care vor un program uşor şi relaxant de exersare

Ce vei face la o şedinţă de Tao Yoga/Tao Yin?

Ora începe cu o încălzire de tip Qigong, adică exerciţii de încălzire obişnuite sau mai speciale, în care atenţia este concentrată asupra mişcării, aducând astfel sângele şi energia în zona pe care o lucrăm. Despre cum sunt activate meridianele în timpul exersării puteţi citi în articolul de aici.

Urmează apoi o serie de posturi specifice Tao Yin prin care lucrăm coloana vertebrală, zona lombară şi muşchii ilio-psoas, încheieturile coxo-femurale (ale şoldului), precum şi corpul ca întreg. Exersarea este uşoară şi relaxantă, fiecare lucrând la nivelul la care se află, ascultându-şi corpul şi limitele acestuia la momentul respectiv. După fiecare postură, urmează o mini-relaxare pe saltea, timp în care trimitem energia aurie în fiecare zonă pe care am lucrat-o, vindecând şi vitalizând muşchii, tendoanele, oasele.

Relaxarea finală are loc prin meditaţia respiraţiei aurii. Culcaţi pe saltele, participanţii se destind urmând comenzile date cu o voce blândă de instructor: fiecare zonă a corpului este relaxată prin aducerea unei energii aurii care vindecă şi destinde. La sfârşitul orei, starea de bine pe care ai obţinut-o te va însoţi şi dincolo de sala de exersare.

 

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii