De la Yin (Qigong) la Yang (Tai Chi Chuan)

Dacă ai început să citeşti seria noastră de articole, ai aflat că prin practicile energetice chinezeşti îţi poţi recâştiga echilibrul interior şi pacea interioară, precum şi o stare bună de sănătate.

Unul dintre beneficiile majore ale practicilor Qigong este că te ajută să îţi refaci frecvenţa naturală a câmpului bio-electro-magnetic şi să te realiniezi la câmpul geomagnetic ceea ce duce implicit la o liniștire interioară. Prin diverse puncte energetice aduci energia vindecătoare a pământului în interior, sporindu-ţi astfel cantitatea de energie personală şi obţinând vitalitate, forţă şi calm.

Prin Tai Chi Chuan – în special prin forma de bază Tai Chi Qigong I 13 forme din sistemul UHT – înveţi să te conectezi şi mai profund, mai întâi la energia telurică, cu ajutorul tălpilor, care o absorb, şi a picioarelor, care o preiau şi o transportă prin canalele energetice existente în ele. Apoi, prin alinierea în mişcare cu punctele cardinale, începi să acumulezi energii din Cosmos, de frecvenţe diferite, hrănind organele interne cu care e asociată fiecare direcţie (de exemplu, inima, ca element foc în corpul uman, primeşte energie din direcţia sud, care reprezintă direcţia focului pe plan universal).

Orbita microcosmică în mişcare – prin Tai Chi Chuan îţi exprimi propriul Chi care duce la o liniște interioară

Echilibru interior si pace interioaraDupă ce ai studiat şi exersat şi Qigong, aşa cum se recomandă în sistemul UHT, această energie telurică adusă în corp prin mişcările lente şi relaxante de Tai Chi Chuan este preluată apoi de „orbita microcosmică”, cel mai important circuit energetic din corpul tău. Transformată şi rafinată prin punctele aflate de-a lungul orbitei microcosmice (Xiao Zhou Tian, micul circuit celest), energia pământului se combină cu energia ta şi cu energia Cerului (pe care o absorbi în tine prin centrii energetici ai capului).

Apoi, această energie transformată şi prelucrată pe frecvenţa ta o exprimi în exterior cu ajutorul braţelor şi meridianelor de pe acestea, care completează circuitul orbitei microcosmice, împreună cu meridianele de pe picioare. Orbita microcosmică, împreună cu cele două meridiane de pe fiecare braţ şi de pe fiecare picior constituie „orbita macrocosmică” sau „marele circuit celest” (Da Zhou Tian).

Asfel, prin Tai Chi Chuan pui în mişcare pe plan fizic, nu doar energetic, întregul sistem de meridiane uman, adăugându-i un plus de Chi, completând astfel energia pe care ai acumulat-o exersând Qigong.

Precum în interior (Qigong), aşa şi în exterior (Tai Chi Chuan)

Exprimarea armonioasă și liniștea interioară, atât fină, flexibilă (Yin), cât şi puternică, plină de vigoare (Yang) prin mişcările de Tai Chi Chuan poate avea loc doar după ce mintea ţi se goleşte de preocupările cotidiene, iar inima de emoţiile care o tulbură. Acest echilibru interior nu se poate obţine practicând doar Tai Chi Chuan, oricât de mult te-ai strădui. Liniştirea fluctuaţiilor energetice şi emoţionale are loc prin meditaţiile de Qigong, în special sunetele vindecătoare şi surâsul interior, cât şi prin alte meditaţii de Qigong care ţi se potrivesc.

Prin Tai Chi Chuan, o formă mai Yang de exersare, exprimi esenţa Yin pe care ai cultivat-o prin Qigong: pacea interioară se traduce prin mişcări fluide, echilibrul interior emoţional te ajută să îţi păstrezi atenţia în interior, nefiind distras de stimulii din jur, puterea interioară (Nei Qi) se reflectă în vigoarea paşilor şi forţa loviturilor (în special în forme mai marţiale, cum ar fi stilul Chen).

Puterea corporală se obţine exersând şi Qigong-ul cămăşii de fier, prin care corpul este reunit într-o structură stabilă la care conclucrează oasele, muşchii şi tendoanele. Poţi începe cu un exerciţiu uşor pe care l-am prezentat în articolul de aici; urmăreşte să păstrezi corpul aliniat, relaxat şi respiraţia liberă. Prin Tai Chi Chuan vei pune în mişcare tocmai această structură compactă, dar flexibilă, prin care Chi-ul curge liber prin canalele energetice eliberate prin meditaţiile de Qigong.

 Foloseşte forţa

Nu, nu chiar forţa pe care Obi Wan Kenobi îl îndemna pe Luke Skywalker s-o folosească. Sau, mai ştii?

Ne referim aici la forţa gravitaţiei pe care în Tai Chi Chuan o vei folosi pentru tine, nu împotriva ta. Alinierea structurii osoase, prin care controlezi gravitaţia, începe, de fapt, cu învăţarea alinierii în meditaţia pe scaun.

Urmeditation+posturemăreşte ideile de aliniere de mai jos atunci când intri în meditaţie, începând de jos în sus:

  • tălpile bine ancorate în podea
  • greutatea distribuită pe picioare şi oasele bazinului, în special pe ischion (acele protuberanţe osoase pe care le simţi atunci când stai pe un scaun foarte tare)
  • osul sacru aliniat bine între oasele bazinului (orice problemă de acest gen poate fi corectată prin terapia japoneză Yumeiho)
  • spatele drept, cu fiecare vertebră aliniată, în echilibru, sprijinindu-se una pe alta
  • bărbia retrasă, paralelă cu podeaua
  • capul în echilibru deasupra coloanei vertebrale şi împins spre cer

Acest echilibru postural este recreat în cămaşa de fier, în postura îmbrăţişării copacului, când greutatea corporală se distribuie armonios prin structura osoasă pe tălpi şi în pământ.

Conştient de puterea oaselor legate într-un întreg, vei mişca trupul ajutat de forţa gravitaţiei, folosind balansul Yin-Yang, mişcările lente şi fluide şi respiraţia liniştită pentru a manifesta în exterior acea armonie şi echilibru pe care le-ai creat în interior. Doar aşa Tai Chi Chuan va trece de la o simplă gimnastică graţioasă la adevărata artă marţială internă care este.

Alte beneficii misterioase ale Tai Chi Chuan

Ce nu se prea spune despre beneficiile Tai Chi Chuan în viaţa ta de zi cu zi, cu serviciu sau afacere, familie şi cerc de prieteni, este că îţi aduce puterea de manifestare în plan fizic.

Poţi începe cu manifestarea sănătăţii, a unei vitalităţi crescute, a unui echilibru şi calm în faţa problemelor curente. Concentrând atenţia în Tantien-ul inferior, de unde pleacă cu adevărat mişcarea în Tai Chi Chuan, mintea şi emoţiile se liniştesc mai repede, fiind atrase în acea zonă de acumulare a energiei (Tantien – câmp de cultivare a elixirului). Odată ce mintea se liniștește, începe să apară și acea pace interioară sau acel echilibru interior pe care cu toții ni le dorim.

Astfel, în situaţii de „criză” vezi totul mult mai clar şi simţi (înţelegi visceral, nu doar mental) care este decizia cea mai bună.

În plus, exersând zi de zi cu energia pământului, poţi obţine, aşa cum  o spune adesea maestrul Chia, fondatorul UHT, „sănătate, prosperitate şi longevitate”, care sunt aduse de energia telurică, Yin și care pe lângă echilibru interior, este capabilă să ne îndeplinească dorinţele legate de lumea materială.

Binecuvântările – dorinţele legate de voluţia spirituală – sunt aduse de Cer, energia Yang, dar despre asta într-un articol viitor.

Cum poţi exersa Tai Chi Chuan?Costin-Vasile-Miruna-Macavei-UniversalHealingTAO-Romania

Dacă eşti în zona de nord a Bucureştiului (Herăstrău-Aviaţiei), te aşteptăm la exersare.

Studiul intensiv al formei de bază (Tai Chi Qigong I 13 forme) îl poţi face la cursul de Tai Chi Chuan (detalii despre curs găseşti aici).

Dacă doreşti să exersezi în natură, la munte, te invităm să iei parte la un program complex (diferit pentru începători, medii şi avansaţi) în cadrul taberei TAO pe care o organizăm la munte.

La exersări, curs şi tabără te poţi înscrie cu un mesaj la costin @ simplitao . ro sau la telefon 0722 197 874.

Te aşteptăm cu drag să experimentezi puterea magică a Tai Chi Chuan-ului alături de echipa noastră!

 

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii