Imaginează-ţi că te trezeşti dimineaţa devreme şi te simţi energizat, odihnit şi plin de poftă de viaţă. Ştiu, şi mie mi se întâmpla rar, dar de când exersez practicile chinezeşti de Qigong am ajuns să mă împrietenesc cu starea asta şi să o produc atunci când am nevoie.dantian-tao-magic.ro

Maeştrii chinezi de Qigong au descoperit că poţi stoca energia în aşa-numitul „câmp de energie” – Dantian (Tantien) –  o zonă din abdomenul inferior, şi în acest scop au creat o serie de exerciţii, din care am ales pentru tine unul simplu şi care durează foarte puţin timp, având efecte maxime.

Cafeaua, cel mai bun prieten al omului?

Există multe cauze pentru care nu ai energie dimineaţa, în principal lipsa unui somn bun în timpul căruia să te încarci automat.

Dacă te-ai întins în pat după miezul nopţii, poate după terminarea unui proiect urgent de la serviciu sau poate după un film de acţiune, este de la sine înţeles că nu-ţi reuşeşte întotdeauna încărcarea energetică din timpul nopţii.

coffeeDimineaţa, primul tău impuls este să bei o cafea şi să iei o gustare dulce ca să ai parte de acel „avânt” energetic (dat de schimbările chimice care au loc în corp şi care îţi oferă, într-adevăr, o mică porţie de energie). Însă, pe termen lung, aceste obiceiuri dăunează sănătăţii pentru că îţi secătuiesc rezervele pe care corpul le are pentru situaţii excepţionale (boli, accidente, foamete, etc.).

Încărcare pasivă (somn) versus energizare activă (Qigong)

O soluţie ar fi să pregăteşti de cu seară terenul, ca să zicem aşa, pentru un somn bun şi odihnitor. Pentru această liniştire a minţii şi relaxare corporală este ideală tehnica sunetelor vindecătoare, pe care o poţi exersa fie la tine acasă, folosind o înregistrare şi urmând indicaţiile instructorului, fie venind la un curs, unde o poţi învăţa mai uşor.

Sunetele vindecătoare te ajută să eliberezi presiunile fizice şi emoţionale din corp şi din organele interne, iar astfel vei avea un somn liniştit, în timpul căruia corpul ţi se încarcă automat cu energie.

Pentru cei mai activi şi în special pentru acele momente din timpul zilei când ai nevoie de o energizare rapidă, avem o soluţie pe măsură.

Încarcă Dantian-ul (bateria bio-electro-magnetică din abdomen)

Dacă ai 2-3 minute în plus, începe cu câteva exerciţii de încălzire fizică, cu accent pe mobilizarea încheieturilor şi a coloanei vertebrale şi apoi aşează-te pe scaun, într-o poziţie comfortabilă ca să începi încărcarea energetică.

  1. Încălzeşte-ţi palmele, apoi masează uşor zona din jurul ombilicului în sens orar (de 9 până la 36 de ori) şi simte căldură şi o stare de bine, apoi masează în sens invers. Prin încălzire, pregăteşti abdomenul (Dantian-ul) să absoarbă energie.incarca-bateria-dantian-tao-magic.ro
  2. Pune apoi degetele mijlocii deasupra ombilicului şi începe o respiraţie normală (pe inspiraţie umfli abdomenul, pe expiraţie îl contracţi). Dacă nu ai probleme cu hipertensiunea şi ameţeala respiră mai repede (mai sacadat), cu accent pe expiraţie. Poţi exersa între 9 – 36 de ori. Opreşte-te dacă simţi presiune sau ameţeală.
  3. Adu apoi atenţia asupra ombilicului şi pune iar degetele mijlocii deasupra lui, închide ochii şi pune limba pe cerul gurii, în spatele dinţilor de sus. Vei închide astfel micul circuit ceresc (orbita microcosmică), iar energia va rămâne în interiorul tău. Simte energia din Dantien ca o vibraţie fină, iar apoi viualizează cum din el se extinde un meridian energetic înspre centrul universului, sursa tuturor energiilor.
  4. Surâde şi simte cum energia atrasă din sursă se acumulează în Dantian. Cu cât vei practica mai des, cu atât te vei conecta mai uşor.
  5. La final, adună energia într-o sferă din Dantian şi spiraleaz-o ca să o condensezi şi să o fuzionezi cu energiile tale. Dacă ai învăţat tehnica orbitei microcosmice, circulă perla pe Du Mai şi Ren Mai şi apoi condenseaz-o în abdomen.

Dacă ştii limba engleză, îl poţi urmări pe maestrul Chia în filmul de mai jos, exersând în paralel cu el.

În concluzie

Încearcă exerciţiul de mai sus ca să aduni energie internă pe care o poţi folosi oricând. Soluţia propusă e simplă, uşor de aplicat şi nici nu-ţi forţează suprarenalele să ia din energia de rezervă a corpului, dimpotrivă, îţi încarcă toate organele interne şi glandele.

După câteva minute de exersare, te vei simţi activ, vital şi gata să continui cu forţe proaspete ce ai de făcut.

 

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii