Preambul (îl puteţi sări dacă vreţi doar partea practică)

E foarte bine când apar articole în care se redau paragrafe întregi din cărţi (în cazul nostru de practici chinezeşti) scrise de autori consacrati, dar e şi mai bine când cel care le dă drumul pe internet a studiat domeniul, a exersat cele scrise de autor şi le poate trece prin filtrul propriu. Putem astfel să oferim o perspectivă îmbogăţită de viaţa şi experienţa noastră interioară şi, fiind români, să adaptăm ideile specificului nostru.

Asta încercăm să facem prin articolele de pe site-ul nostru şi sper că reuşiţi să luaţi măcar o parte din informaţii şi să le aplicaţi.

Bineînţeles că cititul unui articol nu e totuna cu aplicarea (cu profesor sau chiar ca autodidact) a tehnicilor de Chi Kung propuse, dar informaţia va rămâne în subconştientul vostru şi când va veni momentul oportun, veţi pleca poate la drum. Tao e pentru toţi, dar nu toţi sunt pentru Tao.

Poate am căzut şi noi în capcana „citării” la începutul drumului nostru, cu peste 20 de ani în urmă, dar acum sperăm că reuşim să redăm, în cuvinte cât mai clare și în special la nivel energetic și sufletesc, esenţa practicilor chinezeşti trecute prin filtrul personal. Am reușit-o foarte bine, conform comunității noastre, atât în cele două cărți Ucenicul taoist și Calea energiei – revitalizare prin exerciții chinezești, cât și prin cursuri, ședințe individuale și de grup.

Revenind la „Chi-ul” nostru

Pentru noi, Chi Kung este foarte practic şi-i găsim aplicabilitate în viaţa obişnuită.

Avem în „arsenal” exerciţii cu care ne energizăm dimineaţa, meditaţii cu care ne relaxăm seara, tehnici de curăţare şi protecţie personală şi a locuinţei, etc. De meditaţiile avansate, gen Kan și Li, care promit (şi oferă) iluminare pe mai multe niveluri, nu vorbim încă pentru că n-am ajuns acolo, dar fiţi pe recepţie. 🙂 Apropo de asta, profesoara noastră de la Tao Garden, Jutta Kellenberger, vine în toamnă să predea primul nivel de iluminare Kan și Li.

Cerul şi Pământul – Yang şi Yin – plus omul, creuzetul în care se adună cele două polarităţi

Da, ştim, subtitlul e cam pompos, dar îl vom „traduce” în termeni mai practici în cele ce urmează.

Foarte mulţi oameni trăiesc cu „capul în nori”, cu mintea preocupată de tehnici înălţătoare de comuniune cu cerul, cu divinul, cu ceva transcendent.

Vor să elimine mintea (cu ajutorul minţii), să atingă conexiunea cu o sursă inefabilă de energie sublimată, dar au probleme de sănătate sau chiar mentale ce nu se pot rezolva cu energia celestă la care aspiră.

În sine, aceste tehnici sunt minunate şi au efectele scontate atunci când practicantul este pregătit şi, în plus, „cu picioarele pe pământ”, adică bine conectat la energia care ne susţine, este sănătos fizic, mental şi emoţional.

Atunci când pierdem legătura cu energia pământului, liniştită, de echilibrare şi de centrare pe toate planurile, reuşim doar pe jumătate în planurile noastre legate de material sau de spiritual.

Energia cerului, cu care ne conectăm prin tehnicile care ne „înalţă” energetic spre surse cosmice de putere, poate fi materializată de noi doar cu ajutorul energiei pământului şi mai jos vă oferim tehnica practică pe care v-am propus-o în titlu.

Exerciţii statice şi dinamice – conectarea cu energia pământului este chiar pentru oricine

Pentru cei cărora le place mişcarea, energizarea prin activităţi cu aspect fizic, avem mişcările lente din Tai Chi Chuan.

Deşi din exterior poate părea „balet chinezesc”, cei care s-au apucat să-l studieze pot depune mărturie că în interior au loc multe procese energetice.

Dintre acestea, cel mai important pentru articolul de faţă este lucrul cu energia pământului care este preluată prin puncte energetice din tălpi şi alte canale şi porţi de intrare în corp.

Cei mai puţin dinamici, dar care doresc tot o exersare preponderent fizică, pot alege exerciţiile de Chi Kung din cămaşa de fier, în care conectări similare cu pământul se fac static, din poziţii cum este cea din imaginea alăturată.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, există exerciţii energetice sau meditaţii făcute pe scaun care sunt indicate celor pentru care vizualizarea sau kinestezia energiei poate fi făcută doar din această poziţie.

Aduceţi energia pământului în interior şi informatizaţi-o cu planurile voastre

Dacă aţi parcurs un curs/exersări de iniţiere în Chi Kung prin care să vă activaţi orbita microcosmică, puteţi intra în tehnică stând pe scaun.

Porniți energizarea fiecărui punct din micul circuit celest începând cu Shen Que (ombilicul, vezi figura alăturată).

Orbita microcosmica Simplitao

Orbita microcosmica

Aspiraţi apoi prin tălpi energia pământului şi aduceţi-o în ombilic, spiralând-o acolo.

Mutaţi apoi perla din punct în punct, mergând în jos, spre perineu, apoi urcând pe coloană și revenind la ombilic.

Repetați din când în când conectarea cu pământul şi cu energia benefică aurie.

No orbit? No problem!

Cei care nu şi-au activat (încă) orbita microcosmică pot aduce pur şi simplu energie prin tălpi, prin picioare, în Tantien-ul (abdomenul) inferior, condensând-o în perla aurie (centrul energetic interior). Lăsaţi energia să pulseze şi să radieze în perlă şi aduceţi energia pământului cât timp vă simţiţi bine.

Informatizare, condensare, materializare

După ce aţi încheiat energizarea tuturor punctelor, aduceţi perla din nou în Shen Que (ombilic).

Cu ochii închişi şi atenţia concentrată pe sfera energetică, transmiteţi-i proiectul sau dorinţa dvs.; aveţi grijă să fie morale şi în acord cu universul şi binele celorlalţi.

Circulaţi, circulaţi, circulaţi!

Circulaţi apoi perla prin micul circuit din ce în ce mai repede, în jos prin fața corpului și în sus pe coloană, creând un circuit complet.

Faceţi apoi forma de încheiere (spiralare 36 cu 24 a perlei în abdomen) şi păstraţi liniştea mentală obţinută câteva momente.

Dacă nu ți-ai activat circuitul orbita microcosmică, poți verifica pe site când e data următorului curs de Chi Kung inițiere sau poți cumpăra meditația de activare a orbitei împreună cu cartea Calea energiei și exersezi singur/ă.

Decât mult și rar, mai bine puțin și des

Cu cât veţi exersa mai des, poate chiar doar câteva minute, şi veţi înmagazina în perlă aceeaşi intenţie, cu atât se va realiza mai repede.

Succes şi să ne scrieţi rezultatele voastre!

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.