Îmblânzește fiara!

Ești agitat.

Simți cum ți se zbate inima în piept și că nu mai poți să respiri.

Tot corpul ți-e încordat de parcă ai fi un ghem de frânghii strâns înnodate. Te simți apăsat, copleșit, depășit. Ai rămas fără energie, entuziasm și elan.

Ai vrea să fugi, să scapi de pericol. Dar, când te uiți în spatele tău, acolo nu e nici un animal sălbatic gata să te sfâșie.

Adevărul e că fiara e în tine; fiara pe care o simți CHIAR ACUM e stresul, ucigașul fără formă, dar care te rănește zilnic. Urmele ghearelor lui le porți pe corp (încordare musculară, respirație blocată, digestie proastă), pe suflet (agitație, neliniște, îngrijorare, depresie) și mental (lipsă de energie, lipsă de creativitate).

Marea minciună: poți scăpa de stres!

S-au scris atâtea despre stres că nu-ți mai trebuie încă un articol general de genul Cum să scapi de stres. Ți-au fost făcute promisiuni peste promisiuni, iar cea mai mare dintre ele (și cea mai mincinoasă) e că poți scăpa de stres.

Stresul e în tine, stresul ești tu.

De fapt, stresul e rezultatul a o mulțime de procese neurofiziologice prin care, acum mii de ani, te fereai de fiarele – la propriu! – care voiau să te mănânce.

Atunci, după ce scăpai cu viață, totul revenea la normal, iar “stresul” dispărea.

Acum, animalele sălbatice sunt doar la gradina zoologică, dar stresul stă bine-mersi cu tine acasă, la birou sau doarme chiar în pat cu tine (această fiară flămândă devorează chiar și somnul!).

Totuși, în misiunea ta de reducere a stresului ai la îndemână – da, chiar la înde-mână! – un ajutor prețios venit din China, dar naturalizat deja prin lumea vestică și chiar în România: masajul terapeutic Chi Nei Tsang.

Înainte de toate, beneficiile masajului terapeutic Chi Nei Tsang

Deja știi că masajul Chi Nei Tsang începe din zona ombilicului și acoperă apoi întregul abdomen. Există tehnici pentru intestine, stomac, rinichi și celelalte organe interne prețioase.

Ca să știi cu ce te ajută Chi Nei Tsang, îți scriu mai jos o listă cu beneficii:

  • îți face abdomenul moale și relaxat
  • îți îmbunătățește digestia
  • îți scoate tensiunile din organele interne, mușchi, tendoane
  • îți eliberează diafragma și deci vei respira mai ușor
  • îți reduce tensiunile din zona pieptului – vei fi mai relaxat și mai încrezător
  • îți îmbunătățește postura generală
  • creează mai mult spațiu energetic în abdomenul inferior (acel centru de energie – Tantien – unde poți acumula mult Chi)

Cred că mă opresc aici pentru că terapia Chi Nei Tsang începe să sune a panaceum universalis…

3 moduri prin care îți poți reduce stresul prin masajul terapeutic Chi Nei Tsang

Ce-mi place mie foarte mult la masajul ăsta chinezesc e că-l pot aplica pe burtica mea. 🙂 Așa, chiar dacă n-am timp, bani sau chef să mă deplasez până la cabinetul terapeutului, mă pot masa și singură.

Revenind la tine, dacă nu ai avut vreo problemă gravă în zona abdomenului sau vreo operație recentă, aplică cu încredere sfaturile de mai jos.

Freacă-ți palmele ca să le încălzești, relaxează-te și, mai ales, fii blând cu tine în timp ce te masezi.

1. Masează-ți ombilicul.

Da, ai citit bine.

Prima modalitate pentru a reduce stresul este să îți masezi ombilicul.

Masează-ți ușor și delicat marginile ombilicului (poți pune puțin ulei de masaj). Ombilicul ar trebui să aibă o formă cât mai rotundă și să nu fie „tras” într-o parte (deformat).

Insistă cu blândețe în zonele mai dureroase și dă voie ombilicului să se deschidă. Cu cât e mai relaxat și mai moale, cu atât vei avea și tu o digestie mai bună și un tonus general mai ridicat.

La cursul de Chi Nei Tsang vei învăța că pe marginea ombilicului există puncte reflexogene pentru organele interne, dar asta e o discuție pentru altă dată.

2. Spirala fie cu tine!

Da, știu, sună a Star Wars. Ei bine, cu forța spiralei nu e de glumit! Uită-te la imaginea de mai jos și începe să te masezi.Masaj terapeutic Chi Nei Tsang - spiralaÎncepe de oriunde de lângă ombilic și fă spirale mici în sens antiorar (imaginează-ți că ai un ceas pe abdomen cu fața în sus). Spiralează de câteva ori cu blândețe folosind un singur deget (ca să poți transmite energia Chi prin el). Mută-te apoi în alt loc din apropiere și continuă să spiraleză.

Nu apăsa prea tare, e nevoie doar să apeși ușor și să lași energia să-și facă treaba (acel “Chi” din “Chi Nei Tsang”).

3. Deznoadă-te.

masaj terapeutic Chi Nei TsangChi Nei Tsang e mijlocul ideal să scapi de nodurile și încrengăturile care se formează în abdomen.

Din cauza stresului sau a altor probleme de sănătate, chinezii spun că vasele de sânge, nervii, vasele limfatice și fasciile se lipesc unele de altele și formează noduri sau ghemulețe, iar acestea împiedică buna funcționare a corpului.

Începe prin a-ți palpa abdomenul găsind acele puncte tari pe care le poți simți fie ca niște mici ghemuri, fie ca niște boabe tari.

Ghemurile sunt mai la adâncime, iar nodurile mai la suprafață.

Începe din zona abdomenului pe care o simți mai relaxată, apoi treci să abordezi cu blândețe nodurile. Masează-le în spirală, cu un singur deget, trimițând acolo energie bună și iubitoare (surâsul interior te poate ajuta și aici).

Când ai abdomenul relaxat, după mai multe ședințe de auto-masaj, poți intra și mai în profunzime, relaxând ghemurile.

 

Vreau ajutor de la un terapeut de Chi Nei Tsang

Cu cele trei tehnici de mai sus ai intrat deja pe calea vindecării Chi Nei Tsang.

Dacă vrei mai mult, fie te poți specializa tu în această terapie, fie poți apela la un terapeut deja specializat.

Dacă vrei să intri pe mâinile antrenate ale unui terapeut format la școala Tao Garden, te invit să mă suni la 0722 197 874.

Îți răspund cu drag la întrebările tale despre Chi Nei Tsang și te ajut să scapi… pardon, să-ți reduci stresul și să redevii energic și relaxat.

 
 
 

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Practic și scriu despre Feng Shui din 2003; sunt instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.

Curs Qigong 2 Popup