CostinVasile-instructor-senior-TaiChiChuan-3Pentru că Tai Chi Chuan m-a “cucerit” la începuturile mele pe cale, aşa cum am scris şi în cartea “Ucenicul taoist”, îmi place să vorbesc despre efectele sale benefice asupra fizicului şi psihicului.

În alte articole v-am arătat cât de bun este Tai Chi Chuan-ul atunci când îl exersaţi cu perseverenţă, astăzi voi insista asupra efectelor pe care le are asupra coloanei vertebrale.

O coloană sănătoasă înseamnă un corp sănătos

În primul rând, Tai Chi ne ajută să ne recuperăm coloana vertebrală. Maestrul Chia, profesorul meu, ne spunea mereu o vorbă:

“eşti atât de tânăr pe cât ţi-e coloana vertebrală de tânără”.

Din cauza unei vieţi sedentare, a unui mediu de viata stresant şi a unui ritm alert al schimbărilor în viaţa noastră, nu ne dăm seama de blocarea coloanei vertebrale decât prea târziu, după ce disfuncţiile ei, atât energetice, cât şi fizice, s-au permanentizat.

Acest lucru poate că ne alarmează, dar considerăm suficientă o vizită la medic, un tratament recuperator de câteva luni (daca problemele nu sunt grave) după care, atunci când ne simţim bine, uităm să mai facem ceva pentru coloana noastra vertebrală.

Cred că acum este un moment bun să înţelegem cum funcţionează coloana vertebrală şi care este importanţa ei pentru întreaga fiinţă umană.

coloana-vertebrala-TaiChiChuanNedorind să fac din aceste rânduri un articol de specialitate, am să mă rezum la câteva aspecte ale acestei probleme.

Este bine de ştiut că axul vertebral este format din 32-33 de vertebre împărţite în 5 zone: cervicală, toracală, lombară, sacrală (sau sacrată) şi coccigiană.

Vertebrele sunt despărţite între ele cu ajutorul unui disc, acesta având rolul de a păstra o suficientă distanţă între vertebre, pentru ca ele să se poată mişca liber, iar nervi intervertebrali să poată face legătura cu diverse părţi ale corpului nostru.

“Autostradă” informaţională corporală

Pe canalul din interiorul vertebrelor, nervi intervertebrali transmit informaţiile către sistemul nervos central (creier) care le analizează şi dă un răspuns. În momentul când aceste discuri sunt extrem de presate de către vertebre, ele nu mai pot proteja nervi intervertebrali, iar aceştia nu îşi mai pot exercita funcţiile normal sau chiar încetează a mai funcţiona (cazurile grave).

Tot de-a lungul coloanei vertebrale mai întâlnim şi un meridian energetic extrem de important, numit şi regele meridianelor Yang, întrucât guvernează toate meridianele Yang din corp (numit în acupunctura “meridianul guvernor”). După cum v-am mai spus, sistemul energetic dublează toate sistemele din organism (fie că este vorba de sistemul nervos, circulator, respirator etc) şi deci o blocare a acestui meridian energetic va duce la blocarea fluxului de energie, ceea ce conduce la stagnarea acesteia într-o anumită zonă şi la îmbolnăvirea zonei respective.

Statul mult pe scaun (la birou sau în maşină) duce clar la blocarea coloanei şi a meridianului de pe spatele corpului, deci un “antidot” pentru durerile de spate ar fi să vă apucaţi de Tai Chi Chuan!

Reglează activitatea naturală a coloanei

Prin mişcările executate în timpul formelor de Tai Chi, noi reuşim să reglăm activitatea de-a lungul coloanei vertebrale, ajutând vertebrele să devină din nou mobile şi eliminând astfel tensiunea care apasă asupra discurilor intervertebrale.

Eliminarea tensiunii respective şi buna mobilitate a vertebrelor facilitează, la rândul lor, curgerea energiei (Chi-ului) de-a lungul meridianului energetic. Toate acestea duc la o mai bună funcţionare a schimbului de informaţii dintre creier şi corp cu ajutorul acelor nervi intervertebrali şi a meridianului energetic respectiv.

Coloană sănătoasă, sânge sănătos

Buna funcţionare a coloanei vertebrale ne păstrează activi şi sănătoşi întrucât coloana vertebrală participă atât la procesul de formare sângelui (pastrând formula corectă a acestui fluid), cât şi la întărirea câmpului energetic din jurul nostru (cunoscut sub denumirea de aură).

Generează energie pentru susţinerea aurei

Activarea coloanei vertebrale transformă coloana vertebrală într-un veritabil generator energetic care susţine aura. Cu cât coloana noastră vertebrală este mai sănătoasă şi activă, cu atât mai mult aura noastră va fi mai puternică şi mai protectoare.

Exersarea perseverentă a Tai Chi Chuan alături de tehnica de Chi Kung „Activarea orbitei microcosmice” te ajută să ai o aură plină de energie și strălucire.

Mai lent e mai sănătos

Formele – Taolu – de Tai Chi Chuan ajută coloana vertebrală să se mişte segment cu segment, iar în cadrul segmentelor, vertebră cu vertebră. Având o viteză lentă, corelată cu respiraţia, noi putem să controlăm această mişcare.

Aici vă mai spun un secret: Tai Chi Chuan se combină foarte bine cu o altă ramură a sistemului Universal Healing Tao şi anume Tao Yin (sau Yoga taoistă), prin care lucrăm în special coloana vertebrală tot prin exerciţii lente, făcute pe saltea, la sol.

Tao Yin, care se traduce prin “conducerea energiei cu ajutorul intenţiei”, contribuie la reeducarea corpului şi a sistemului nervos care trece astfel de la stres (controlat de sistemul nervos simpatic) la relaxare (generată de sistemul nervos parasimpatic).

Revenind la viteză, atunci când ne mişcăm repede nu dăm posibilitatea tuturor vertebrelor să lucreze, iar ele vor lucra una din trei, ceea ce va duce la blocarea unor vertebre chiar dacă altele sunt active.

Acest lucru se observă cel mai bine la sportivi. Chiar dacă fac multă mişcare fizică, ei nu sunt scutiţi de durerile de spate sau alte probleme cauzate de coloana vertebrală, tocmai datorită faptului că activarea coloanei vertebrale nu este completă.

Îţi conştientizezi întregul corp

Cu fiecare exersare a artei Tai Chi Chuan vei observa că devii mai conştient de corpul tău. Mişcările lente şi fluide, aliniate la o respiraţie liniştită, te ajută să “ieşi” din minte şi să revii în corp, iar acest lucru te face mai relaxat şi mai conectat la prezent.

Combinate cu exerciţiile de Chi Kung/Qigong, deplasările şi mişcările braţelor din Tai Chi Chuan îţi sporesc conştientizarea întregii structuri scheletice şi îţi oferă o sensibilitate emoţională sporită.

Energia pe care o produci prin Qigong şi o stochezi în centrii energetici (Tantien) îţi activează şi sistemul nervos, muşchii şi tendoanele, creând un sistem care se auto-susţine, iar tu devii astfel producător şi nu consumator de energie; devii propriul tău vindecător, folosindu-ţi mintea şi corpul în tandem, iar în final obţii acea pace şi armonie pe care o căutăm cu toţii.

tabara-Tao-TaiChiChuan-Bran-CostinVasile

Ca să te convingi de cele povestite aici, te invit să exersezi Tai Chi Chuan alături de noi.

Pentru exersările din Bucureşti înscrie-te cu un mesaj la costin @ simplitao. ro sau sună la 0722 197 874.

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii