Articol de Elisha Celeste de la www.mobilitymastery.com (articolul original aici, tradus cu permisiunea autoarei).

Ai noduri în stomac, anxietate și stres în zona abdominală sau probleme digestive?

Abdomenul este o problemă IMENSĂ și foarte complicată.

Aș vrea ca acest articol să fie un semnal luminos în întuneric, un punct în care să te oprești și să întrevezi câte ceva despre propriul tău “puzzle” abdominal; îți voi oferi o tehnică pe care să o faci singur/ă, prin care să-ți eliberezi abdomenul și prin care să începi să-ți reduci tensiunile din el.

Deși acest auto-masaj poate fi extrem de benefic, dacă ai cum, îți recomand să găsești pe cineva care să-ți facă masajul abdominal maiaș (nota traducătorului: sau Chi Nei Tsang, sunt similare). Niciodată nu mi-am simțit abdomenul așa de relaxat și eliberat ca după un masaj cu un specialist.

Înainte să te învăț tehnica de azi, am o întrebare pentru tine.

Tu îți “asculți” abdomenul?

Am avut probleme digestive îngrozitoare vreo 20 de ani, asta însemnând că de multe ori nu mă duceam la petreceri, mă feream să merg la întâlniri romantice și stăteam singură acasă deși doream să fiu alături de alți oameni. Și toate acestea pentru că preferam să stau singură decât să afișez un zâmbet fals și să mă prefac că mă simt “bine” deși, în realitate, aveam dureri foarte mari.

Pentru mine, CHEIA vindecării abdomenului nu a fost eliberarea fasciei abdominale.

Nu o să vă spun întreaga mea poveste de viață că ar dura toată ziua, dar pentru mine au existat două aspecte principale:

1. Nu “digerasem” anumite experiențe dureroase din prima parte a vieții mele.

Stocasem în abdomen traume neprocesate care urlau să fie ascultate. Când m-am confruntat cu ele și după ce le-am simțit și le-am “digerat”, digestia mi s-a îmbunătățit considerabil (cu vreo 90 % și așa a rămas în ultimii doi ani și jumătate).

2. Îmi ignorasem intuiția/mintea de prea mult timp.

(nota trad. În engleză “I ignored my gut/brain for way too long”. “Gut” în engleză înseamnă și intestine și intuiție/instinct/simț intuitiv corporal).

Când am încetat să-mi ignor intuiția și in instinctele și am hotărât să MĂ ÎNCRED în ele în mod implicit, să le las să mă ghideze prin viață… am încetat să mai simt atât de multă tulburare și tensiune în abdomen.

Cred că toate tensiunile, restricțiile și nodurile din abdomenul nostru nu sunt cauza reală a problemelor din instestine, ci un alt “simptom” pe lângă problemele abdominale sau de digestie pe care le simțim.

Eliberarea fasciilor fără a rezolva ADEVĂRATA cauză a problemelor ar fi ca și când am încerca să reparăm un robinet care picură încercând să adunăm apa într-o găleată.

Nu sunt terapeut sau expert în sănătatea digestivă, aceasta este pur și simplu experiența mea, iar fiecare dintre voi va trebui să vă găsiți modul “corect” ca să ajungeți la cauza problemelor voastre.

Până atunci, tehnica pe care vreau să vi-o arăt vă va ajuta să vă simțiți mai bine și poate chiar să fiți mai conectați cu intuiția/instinctul corporal și cu ce vrea să vă comunice.

Fascia și “cel de-al doilea” (sau primul?) creier

Fascia din abdomen

Fascia din abdomen

Intestinele sunt denumite de multe ori “cel de-al doilea creier”.

Eu consider că este posibil să fie mult mai inteligent decât mintea.

Avem de 10 ori mai multe proprioreceptori în fascii decât în fibrele musculare.

Propriocepția este capacitatea noastră de a ne simți corpul și poziționarea lui în spațiu, iar proprioreceptorii sunt nervii care conduc mișcarea transmitându-le mușchilor să-și facă treaba.

Fascia acoperă sau îmbracă FIECARE terminație nervoasă. Aici sunt incluși proprioreceptorii și orice tip de nerv.

Vă rog să aveți în vedere că avem nervi motori, senzitivi și vegetativi (care-ți reglează respirația, bătăile inimii, digestia, etc.). Toți aceștia converg în cavitatea abdominală unde au loc mult mai multe procese decât în oricare alt loc din corp (cu excepția creierului).

Legătura dintre fascii și sistemul nervos n-a fost prea mult studiată până acum, dar pun pariu că se vor face descoperiri majore despre legătura dintre fascii și modul în care noi (atât ca indivizi, cât și ca specie) ne procesăm experiențele.

Fiecare gând, fiecare traumă, fiecare “fluturaș din stomac” simțit în momente de excitație nervoasă și fiecare factor de stres, toate aceste experiențe au loc în sistemul nervos și sunt SIMȚITE de fascii (țesutul cu care simțim).

Apoi, fasciile fie transmit “lucruri” (experiențe) prin noi, sau… dacă nu le procesăm în totalitate, acest sistem incredibil de țesuturi le stochează ca să le putem procesa mai târziu.

Probabil că în intestine avem mai multe fascii decât oriunde altundeva în corp, în mare parte și datorită mulțimii de terminații nervoase din abdomen.

Vorba populară “simt un nod în stomac” descrie foarte bine, de fapt, ce simte oricine care procesează stresul și anxietatea în intestine!

Dacă și tu te simți așa, există mari șanse să ai chiar noduri fizice în abdomen. Eliminarea lor nu va rezolva sursa care le determină, dar sper că te va ajuta să te simți mai bine pe măsură ce cauți cauza lor reală.

Motive pentru care să-ți eliberezi fasciile abdominale

  – eliberarea restricțiilor și încordării din abdomen creează acolo spațiu și lasă loc sângelui proaspăt, fapt care te ajută să ai organe mai sănătoase, o respirație mai bună și o digestie îmbunătățită
  – dacă procesezi anxietatea sau stresul în intestine, aceste manevre te vor ajuta să scapi de o parte din acele probleme
  – pe femei le ajută să aibă mai puține dureri menstruale
  – manevrele pot ajuta, în unele cazuri, în ameliorarea problemelor din zona lombară și a celor legate de mușchii psoas “încordați” (acest psoas încordat poate doar părea așa, iar cauza să fie, de fapt, tensiunile extreme din fasciile abdominale și din mușchii care ajută la mișcările șoldurilor, care trag mușchii în direcții opuse)

Chiar dacă nu ai probleme de digestie, ai putea avea noduri în abdomen sau vei beneficia oricum de rezolvarea tensiunilor din el.

Vă invit să vă uitați la filmare ca să știți cum se fac mișcările de masaj.

După ce ați vizionat filmul, aplicați sfaturile de mai jos pentru rezultate optime.

Sfaturi pentru rezultate optime

  – asigurați-vă că sunteți RELAXAȚI și că respirați pe tot parcursul
  – fiecare respirație din timpul masajul să fie relaxată, nu forțată; inspirați COMPLET și expirați COMPLET
  – găsiți cam 10 locuri tensionate sau cu noduri și masați-le pe fiecare cam 20 de secunde
  – când eliberați fiecare punct, MIȘCAȚI DEGETELE FOARTE LENT, nu trebuie să le mișcați prea repede. Ca să topiți nodurile din fascii trebuie să folosiți mișcări blânde, lente făcute cu consecvență
  – stați la fiecare punct cam 3-4 respirații complete înainte să treceți la următorul
  – puteți să masați un punct și să căutați tensiunea din jurul lui în întregul abdomen sau să alegeți 10 puncte separate care simțiți că trebuie eliberate
  – NU APĂSAȚI CU DEGETELE ÎN OMBILIC
  – opriți-vă dacă manevra respecitvă VĂ DOARE foarte tare. Trebuie să simțiți un anumit discomfort, iar dacă abdomenul nu este relaxat, poate veți simți un discomfort destul de mare, dar durerea n-ar trebuie să fie insuportabilă. Puteți apăsa mai puțin, puteți masa delicat sau vă puteți muta în alt punct.
  – dacă observați că aveți un abdomen foarte încordat/plin de noduri, încercați aceste manevre o dată pe săptămână, după aceea rămâne la latitudinea voastră cât de des să le faceți.

După cum am mai spus, acest masaj nu vă va “rezolva” problemele digestive; are ca scop să vă ajute să scăpați de nodurile cauzate de traume stocate în fascii sau de stres neprocesat și/sau să vă ajute să vă simțiți mai bine acum, pe măsură ce căutați adevărata cauză ce vă va aduce vindecarea la sursă.

M-aș bucura să-mi scrieți și să-mi spuneți ce rezultate ați avut!

Articol de Elisha Celeste de la www.mobilitymastery.com (articolul original aici, tradus cu permisiunea autoarei).

Nota traducătorului: în curând vom adăuga și subtitrare sau transcriere pentru partea practică a filmării.

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.