Istorie Feng Shui

Feng Shui isi are forma embrionara in divinatia Buzhai, folosita pentru localizarea izvoarelor subterane de pe terenul unde urma sa fie inhumata o persoana. Daca exista un izvor, locul nu era propice pentru inhumare, energia fiind disipata de curgerea apei pe sub pamant. 

De asemenea, studiul incipent al Feng Shui a fost strans legat de divinatia Yi Jing (mai ales in timpul dinastiei Han).

Termenul „Feng Shui”

A aparut pentru prima data in timpul dinastiei Jin. Guo Pu a scris in cartea sa „Zhang Shu” sau „Cartea despre inhumare” ca „…vantul va dispersa energia, iar apa o va retine… Scopul este de a face energia sa circule, fara a fi pierduta sau dispersata. De aceea ii vom da numele de Feng Shui.”

Alte nume ale formelor premergatoare de Feng Shui sunt:

  • Xiang Zhai (observarea si analizarea caselor/mediului)
  • Qing Niao Shu (studierea miscarii soarelui)
  • Kan Yu (natura si omul sunt una)
  • Feng Shui (observarea si analizarea energiilor).

Perioada de dinaintea dinastiei Qin – leaganul Feng Shui

Descoperirile arheologice ne arata ca in acea perioada chinezii îsi construiau locuintele luand in considerare factori de mediu cum ar fi: o platformamai inalta sau un teren elevat, apropierea de apa, o fundatie solida, transport usor, un mediu natural plin de pace. In timpul dinastiei Qin, aceste practici au ajuns sa fie denumite Xiang Di (observarea si analizarea pamantului).

Dezvoltarea societatii feudale a condus la imbunatatirea sistemului Xiang Di.

Dinastiile Qin si Han – inceputurile Feng Shui

Aceasta este perioada in care sunt structurate principiile Feng Shui. Tot acuma fost publicata cartea Kan Yu Jin Kui (Comoara de aur a Kan Yu). Aceasta a fost inceputul scolii Liqi Pai (Scoala Tiparelor Qi-ului) si a marcat inceputul disocierii Xing Shi Pai (Scoala Formelor) de Liqi Pai. Tot acum se pun si bazele teoretice alte analizarii mediului.

Dinastiile Wei, Jin si perioadele de Nord si de Sud – propagarea Feng Shui

In aceasta perioada se presupune ca Guo Pu a scris a sa „Carte despre inhumare” in care apare mentiunea sintagmei „Feng Shui”. In timpul dinastiei Wei, un alt mare maestru, Guang Ge, a scris „Ghidul lui Guang despre principiul Pamantului”.

Dinastiile Sui, Tang si Celel cinci dinastii – raspandirea Feng Shui

Feng Shui a evoluat odata cu introducerea in cadrul societatii chineze a promovarii personale bazata de merit (prin introducerea sistemului examinarilor imperiale in timpul dinastiei Tang).
Yang Jun-Song a dat o structura Scolii Formelor – Xing Shi Pai. Tot acum apare si „Cartea clasica a Imparatului Galben despre locuinte (Huang Di Zhai Jing). Impreuna cu „Ghidul lui Guang”, aceste doua carti simbolizeaza perioada de maturizare a Feng Shui.

Dinastia Song – perioada de aur a Feng Shui

Scoala Formelor si Scoala Tiparelor Qi-ului devin doua orientari distincte. Feng Shui este consolidat, iar Luo Pan-ul devine un instrument folosit pe scara larga. Drept urmare, Liqi Pai devine o scoala mai populara.

Dinastia Yuan

China este condusa de Mongoli, acum incepand oprimarea culturii chineze si deci a Feng Shui. In aceasta perioada incepe declinul Feng Shui.

Dinastiile Ming si Qing

Renasterea culturii chineze readuce in atentie ideologia dinastiei Song, iar Feng Shui este din nou folosit pe scara larga. In timp, invataturile Feng Shui devin contradictorii, confuze si mult prea complicate. In timpul dinastiei Qing, invataturile sunt corupte, iar Feng Shui intra din nou intr-o perioada de declin.

China zilelor noastre

Feng Shui a fost interzis dupa ce comunismul a fost instaurat in China prin anul 1949. Practicarea Feng Shui s-a limitat la Hong Kong, Taiwan si Asia de Sud-est. In momentul de fata exista o adevarata miscare de reinvigorare a Feng Shui condusa de occidentali.