Toată lumea știe Feng Shui

Toată lumea știe că, dacă-ți pui o fântână în nord, te umpli de prosperitate. Dacă îți decorezi dormitorul în roșu (culoarea iubirii) și îți pui o pereche de rațe mandarin sau „amuleta fericirii duble”, gata! Ți-ai găsit sufletul-pereche. Dacă ai nevoie de ajutor la învățat sau ajutor spiritual, activezi “zona mentorilor” cu niște cristale de cuarț.

Iar bețișoarele parfumate, se știe, fac minuni: curăță casa de energii negative, de ghinion, de spirite, de fantome, ba unii zic că-ți curătă și karma, arborele genealogic și, de ce nu, îți ajută copii, nepoții și strănepoții pe care nu-i ai încă.

Ei bine, îmi pare (ne)rău să-ți spun că nu e așa.

Feng Shui – fascinația complexității

Lucrurile sunt puțin mai complexe când vorbim de Feng Shui real.

Ca să sporești șansele de prosperitate, noroc în relații și orice îți dorești, Feng Shui-ul autentic are nevoie de mai mult decât folosirea de statuete, amulete și credința în obiecte și ritualuri.

Feng Shui a izvorât din nevoia oamenilor din China antică de a-și găsi un loc foarte bun pentru locuință și inventivitatea lor de a structura această necesitate într-o adevărată artă de a lucra cu energiile din mediu. Iar, pe măsură ce timpul a trecut, Feng Shui s-a îmbogățit cu descoperiri din lumea modernă.

Totuși, în ciuda promovării Feng Shui-ului autentic și la noi în țară, rămâne fascinația noastră față de metodele rapide cu efect instantaneu, față de „pastilele” cu proprietăți magice. Cum s-ar explica altfel abundența de mituri, legende și povești care circulă în legătură cu această artă de a trăi în armonie cu mediul?

Am ales pentru tine 10 + 1 mituri ca să fii mai bine informat și, când intri într-un “magazin Feng Shui”, să nu pleci cu trei plase cu obiecte inutile și cu buzunarele goale.

1. Broasca prosperității cu monezi în gură te ajută să câștigi mai mulți bani.

Mituri Feng Shui - broasca bogatieiNu, nu te ajută, pentru că e doar un mic obiect.

De fapt, te ajută, 🙂 dar asta doar dacă ești vânzător de broaște, rațe și alte statuete care nu au, de fapt, nimic de-a face cu Feng Shui-ul real.

Aceste obiecțele nu te ajută să schimbi în bine energia spațiului tău. În Asia sunt folosite să simbolizeze prosperitate sau protecție sau iubire, dar nu au de-a face cu Feng Shui-ul adevărat.

Au fost doar adoptate din Orient în Occident și adaptate de cei care au dat ochii cu Feng Shui-ul real, au constatat că e prea mult de studiat și au decis să creeze un Feng Shui mai simplu, bazat pe obiecte și credințe.

Dacă tot suntem la subiectul bogăție, nu te vor ajuta nici corabia prosperității, nici vasul abundenței și nici brățara belșugului. Aaa, și nici copacul banilor sau monezile chinezești legate cu fundă roșie.

Iar „colțul prosperității”, ai ghicit! nu există! Ce există și te poate ajuta, dacă ți-ai calculat configurația energetică folosind școala Stelelor Zburătoare, e să știi pe unde îți intră energia prosperității curente (Yang 8) în casă/apartament. Apoi vei activa energia Yang 8 cu o fântână sau acvariu în zona respectivă, care diferă de la casă la casă.

2. Feng Shui se aplică la coafuri, mașină, cușca pentru câine, creme, arome și bijuterii.

Oameni de marketing ingenioși au observat că, dacă lipești eticheta Feng Shui pe orice obiect, se vinde foarte bine, așa că s-au hotărât să o pună pe orice ar fi putut avea o cât de mică tangență cu Feng Shui. Sau, de ce nu, și pe ce nu are nimic în comun, vezi gastronomia Feng Shui, genți Feng Shui, brățări Feng Shui.

Feng Shui se aplică strict la construcții și la mediul din jur (curte, grădină, parc, etc.).

3. Faimoasele oglinzi Bagua (Pakua) resping energiile negative.

Mituri Feng Shui - oglinda BaguaDacă stai să te gândești logic, o micuță oglindă abia poate reflecta câteva raze de lumină, cu atât mai puțin energiile negative. Dacă ai o stradă cu trafic care vine perpendicular pe casa ta, degeaba îți acoperi toată casa cu oglinzi Bagua, că nu vei reuși decât să pari ciudat.

Dar, de ce să gândești logic? Mai bine asculți de comerciantul care le știe pe toate și cumperi câteva oglinzi, una pentru tine, una pentru mama și alta la serviciu, poate te lasă șeful să o atârni pe ușă.

4. Dacă îți organizezi portofelul conform principiilor Feng Shui, vei deveni foarte curând bogat.

Ăsta e un mit foarte haios care mi-a plăcut mult! Zice undeva că portofelul e „casa” banilor. Mda, e bine zis. Deci, dacă portofelul e casă și Feng Shui-ul se aplică la case, clar! Există Feng Shui pentru portofel!

Ei bine, dacă și ție îți place să gândești logic, îți dai seama că nu există Feng Shui pentru portofel, după cum nu există Feng Shui pentru casa cățelului, colivia papagalului și dulapul din bucătărie (care e casa oalelor și a tigăilor, bineînțeles!). ?

5. Dacă te îmbraci în culoarea Feng Shui X, vei atrage în viața ta Y.

N-am ce exemple să dau aici, pentru că și acesta este un mit minunat, dar absurd.

E un mit similar celui care spune că dacă porți amuleta sau brățara Feng Shui cu simbolul Z, vei fi protejat/inspirat/iubit/prosper.

Culorile au într-adevăr influență asupra noastră, dar îmbrăcămintea, gențile și încălțămintea nu intră sub influența Feng Shui. Deși, dacă stau bine să mă gândesc, pantofii pot fi “casa” picioarelor, deci, de ce nu?

6. Dacă dormi în pat cu picioarele spre ușă, stai în “poziția mortului”.

Mituri Feng Shui - panou decorativEste un mit periculos pentru că te face să te îngrijorezi degeaba.

Sigur că nu e o poziție foarte bună, cu ușa deschizându-se către pat și trimitând curentul de energie spre cel care doarme. Dar nu este nici ceva atât de grav încât să dormi cu patul în debara sau pe hol ? în sperața de a rămâne în viață.

Dacă ai o cameră mică și aceea e singura poziție posibilă a patului, încearcă să pui un paravan decorativ la picioare sau o tăblie mai înaltă/un set mobil de rafturi care să-ți dea senzația de protecție.

7. Cristalele Feng Shui te ajută să ai noroc.

Mituri Feng Shui - cristaleDe câte ori n-am fost la clienți care ne-au intrebat: și, ce activăm cu cristalele Feng Shui pe care le-am cumpărat deja? Că am citit pe nu-știu-unde că fac minuni la casa omului!

Ca să aibă efect, cristalele ar trebui să fie mari (geode de cel puțin un metru), iar ca să știi cum să le folosești trebuie să apelezi la cineva care le-a studiat, nu neapărat la un expert de Feng Shui.

Dacă folosești cristale de câțiva centimetri nu vei avea rezultate în Feng Shui, pentru că sunt prea mici să influențeze un spațiu mare. Bineînțeles că le poți folosi pentru diverse metode de vindecare, etc., dar nu în Feng Shui.

8. În fiecare cameră trebuie să ai reprezentate cele 5 elemente Feng Shui.

Din punct de vedere practic, cât și al design-ului de interior, acest lucru e imposibil sau, dacă reușești, vei avea fiecare cameră plină de obiecte disparate care nu-și găsesc locul (un vas albastru cu apă, o lumânare roșie pe care s-o aprinzi, plante verzi, ceva din metal auriu și ceva din ceramică maro).

În plus, cele 5 elemente sunt de fapt moduri în care energia se exprimă, se transformă, și nu materie fizică gen lemn, deci oricum nu rezolvi nimic.

9. Casa ta trebuie să aibă un număr Feng Shui norocos.

Și iată cum numerele s-au întâlnit cu Feng Shui-ul, s-au înțeles foarte bine și au trăit fericite până la adânci bătrâneți, iar numerologia Feng Shui te ajută să fii împlinit, fericit și prosper.

Lăsând ironia de-o parte, în Feng Shui se folosesc numere pentru a simboliza energii, situație apărută din nevoia de a ușura notarea energiilor cu nume chinezești (Tan Lang, Wu Qu, Ju Men, etc.) și a simplifica notarea și înțelegerea schemelor energetice.

Cifrele în sine nu au nici o altă conotație în Feng Shui, nu sunt norocoase sau malefice. În numerologie este altfel, dar nu este domeniul nostru și deci nu comentăm.

10. Sigur îți vei găsi un partener dacă-ți pui în dormitor o pereche de rațe mandarin.

Mituri Feng Shui - ratele mandarinDa, nu râde, rațele mandarin sunt puternice simboluri ale dragostei veșnice, eterne și fără de margini! Asta cel puțin coform Feng Shui-ului New Age pe care încercăm să-l demistificăm aici.

Ei bine, povestea lor e venită din China și este chiar tragică: una dintre rățuște moare, iar cealaltă refuză să mai mânânce și, mda, moare și ea, deci, e clar că dovadă mai mare de dragoste nu există și, (iar) deci, să le transformăm în simbolul iubirii eterne!

Iar „colțul dragostei” – știi deja, nu există. Revenind la Feng Shui-ul real, există scheme energetice care pot aduce relații frumoase de dragoste care să se încheie cu căsătorie.

Pe de altă parte, există unele scheme cu posibilitate de adulter, altele cu relații romantice de scurtă durată și altele cu posibil divorț. Dar totul depinde de ce schemă ai (una din cele 216 configurații energetice din școala Stelelor Zburătoare).

11. Feng Shui se poate face de la distanță.

Busola Feng Shui Luo PanEi bine, unii zic că da, alții că nu, dar noi, până nu mergem la fața locului, să vedem casa/apartamentul, să simțim energiile, să discutăm cu clienții și să facem observații și măsurători cu busola Luo Pan, nu începem nici o analiză Feng Shui.

Una e să ai niște poze cu casa respectivă, poate chiar un filmuleț și chiar niște indicații despre orientare (gen „casa are fața spre est”) și alta e să mergi la fața locului și să stabilești chiar tu orientarea energetică și gradele de pe busolă. Dacă te bazezi pe datele culese de altcineva poti ajunge la concluzii greșite.

E ca și cum vorbești cu un medic din alt oraș la telefon și îi spui ce simptome ai, iar el/ea trebuie să-și dea seama de la distanță ce să-ți prescrie ca să te vindeci. Oricât de bun ar fi, medicul trebuie să te vadă și abia apoi să-ți dea un tratament.

În loc de concluzii

Sperăm că te-am ajutat să arunci câteva raze de lumină peste marea de mituri despre Feng Shui.

Dacă ai găsit și alte legende interesante, lasă-ne un comentariu mai jos să le demascăm și pe acelea.

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii