Seria „The TAO of Love”

Relatia de cuplu din perspectiva alchimiei chinezeşti

A vorbi despre relaţia de cuplu, un subiect delicat, este un demers complex, dar necesar. Toţi ştim cât de important este ca în viaţa noastră să ne păstrăm echilibrul emoţional, acest lucru fiind uşor dacă exersăm tehnicile alchimiei taoiste. Stăpâni pe emoţii, vom putea să ne îmbunătăţim relaţia cu persoana dragă de lângă noi. Psihologia modernă ne prezintă diferenţele dintre bărbaţi şi femei din punct de vedere psihologic, în timp ce maeştrii taoişti le explică prin caracteristicile preponderent Yin sau preponderent Yang ale fiecăruia.

Relatia de cuplu

Raţiune şi simţire – Yang şi Yin

Este bine sa intelegem ca barbatii si femeile privesc diferit acelasi eveniment. Pentru ca o relatie de cuplu sa evolueze armonios este bine sa observam cum reactioneaza ei inca de la inceputul relatiei lor.

Femeia este rationala, il vede pe viitorul partener si il studiaza folosind mult mentalul. In prima faza, pentru ea este mai putin important sufletul sau fizicul. Cel mai important pentru ea este ca el sa aiba putere (financiara) cu care sa o poata proteja.

Barbatul este instinctiv, dependent de simturi, pentru el in prima faza este important ca ea sa arate cat mai bine. In felul acesta, el devine din ce in ce mai responsabil si capabil de multe eforturi si sacrificii pentru ea.

Daca se opresc doar la acest nivel, relatia lor va dura putin timp, deoarece ei nu au un limbaj comun. Ratiunea ei nu se va intelege cu simturile lui, iar dorinta lui nu se va intelege cu vorbaria ei.

O nouă fază – transformarea şi păstrarea relaţiei de cuplu

Daca ei nu se grabesc sa devina prea repede intimi, ei trec la faza a doua. Ea va incepe sa-l judece cu inima, cu sufletul, va dori sa vada cat de mult poate el sa-si asume responsabilitati de sot sau parinte. Cat de mult o respecta, o iubeste si cata incredere are in ea.

La randul sau, va incepe si el sa judece cu inima si cu sufletul, isi va pune aceleasi probleme ca si ea. Cat de mult ma respecta, are incredere in mine sau cat de mult ma iubeste, va fi ea o mama si o sotie iubitoare?

Cei care ajung la acest nivel reusesc sa pastreze relatia mai mult timp, poate cativa ani, dar si la ei exista pericolul ca relatia sa se rupa datorita faptului ca au un singur limbaj comun, limbajul sufletului, cand ar trebui sa aiba trei limbaje comune. Al mentalului, al sufletului si al simturilor. Cei doi parteneri trebuie sa mai aiba putina rabdare pana cand vor trece la a treia faza.

In ultima faza, femeia incepe sa-l doreasca fizic pe partenerul ei deoarece el a corespuns primelelor doua examene (a trecut cu brio de cele doua faze premergatoare). In felul acesta, are loc o uniune trup, suflet si minte in obtinerea aceluiasi rezultat. Respectiv o relatie armonioasa si de durata, intraga ei fiinta participand la obtinerea acestui lucru.

La bărbaţi este la fel. In cea de a treia faza, el invata sa vorbeasca pe limba ei, folosind la fel de mult mentalul, ca si sufletul sau simturile. Si la el se va produce uniunea dintre trup, minte si suflet. In felul acesta, ei vor avea trei limbaje de comunicare, trei ancore care sa-i tina aproape unul de celalalt, iar relatia lor va fi o relatie de o viata.

Folosiţi răbdarea, una din virtuţile inimii

Din pacate, in ziua de astazi oamenii nu mai au rabdare sa se cunoasca atat de bine, din cauza aceasta apar atatea probleme intre partenerii de cuplu. Aceste probleme se pot agrava pana la divort si separarea completa a celor doi. Pentru cei care vor sa-si salveze relatia este bine sa lucreze la transformarea emotiilor pana cand lucrurile reintra in normal. Nu va fi usor, dar daca amandoi partenerii hotarasc sa lucreze in acest mod, ei isi pot salva relatia.

Tehnica „Surasului interior” va ajuta sa va transformati emotiile negative in emotii pozitive, in felul acesta sunt armonizate relatiile dintre parteneri.

Mai sus am vazut cum reactioneaza barbatii si femeile intr-o relatie de cuplu. Ei reactioneza asa datorita diferentelor dintre ei, iar scriitorul american John Gray este cel care a surprins si a explicat foarte bine aceste diferente in cartile pe care le-a scris, in ciclul „Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus”.

Maestrii taoisti explica aceste diferente cu ajutorul celor trei Tantien-uri (campuri de energie) pe care le poseda fiecare om: tantien-ul superior aflat in zona creierului, tantien-ul mijlociu aflat in zona inimii si tantien-ul inferior aflat in zona abdomenului inferior. Ele actioneaza ca niste veritabile creiere energetice, fiecare cu atributiile lui clare. In momentul in care noi reusim sa le cuplam si sa le facem sa lucreze sinergic, putem obtine rezultate de-a dreptul incredibile.

In viziunea maestrilor taoisti, tantien-ul inferior este zona esenţei sexuale (Jing Qi), forma cea mai brută de energie, dar singura care poate crea. Tantien-ul mijlociu (inima) reprezinta zona Qi-ului vital (Qi) care este format din prelucrarea Jing Qi-ului. Tantien-ul superior (creierul) este zona shen qi-ului, adica a qi -ului spiritual care este format din prelucrarea qi-ului provenit de la inima. In felul acesta vedem inca o data cum energia este prelucrata si ascensionata din zona centrilor inferiori ai corpului catre centrii superiori.

Ar mai fi multe de spus aici dar nu doresc sa va incarc prea mult cu notiuni tehnice. Ceea ce trebuie retinut este ca activarea si utilizarea corecta a celor trei „creiere” energetice ne poate aduce numai beneficii.

Fazele de transformare a energiei pe calea unei relaţii armonioase

Am vazut cum cele trei „creiere” energetice (tantien-uri) se pot activa in relatia de cuplu, pe specificul fiecaruia, barbat sau femeie. Amandoi insa e bine sa tina cont de principiul celor cinci elemente, ciclul de creatie, atunci cand actioneaza in cadrul relatiei. Amintiti-va ca cele cinci elemente sunt faze de transformare a energiei. Daca nu lasam procesul de transformare sa se deruleze pana la capat, nu obtinem rezultatul scontat.

De exemplu, daca dorim sa facem mamaliga, luam intai apa si o punem la fiert, apoi cand incepe sa clocoteasca incepem sa punem usor-usor malaiul si amestecam tot timpul continutul ceaunului pentru a-l omogeniza. Cand mamaliga s-a facut, o rasturnam in farfurie si dupa scurt timp o putem manca. Pe scurt acestea ar fi fazele procesului. Nu putem sa bem apa, sa mancam malaiul si sa ne punem burta la foc pentru a face mamaliga direct in stomac.

Intelegerea principiului celor 5 elemente ne va scuti de multe neplaceri si esecuri in viata. In relatia de cuplu prima faza este cea de contractare, cand cei doi se cunosc si incep sa se studieze. A doua faza o reprezinta faza de conservare cand fiecare isi calculeaza resursele si sansele de reusita, dar in acelasi timp se creeaza si planuri pentru atingerea rezultatului dorit. A treia faza este faza de generare, cand cei doi incep sa actioneze, sa se testeze unul pe celalalt, iar relatia lor prinde contur. A patra faza este faza de radiere cand cei doi s-au cunoscut, s-au testat, au capatat incredere unul in celalalt si intreaga lume le sta la picioare. Ultima faza este cea de stabilizare, cand relatia lor s-a maturizat si s-a echilibrat.

Daca noi avem rabdare si lasam ca relatia noastra sa treaca prin toate aceste faze vom avea o relatie de o viata. In epoca moderna insa, cand toata lumea se grabeste, cand toata lumea doreste rezultate imediat, acest lucru este mai greu de facut. Oamenii sar peste etape crezand ca astfel vor obtine mai repede rezultatul dorit, sacrificand rezultatul pe termen lung in favoarea unui rezultat pe termen scurt.

Scris de Miruna Macavei

Alchemist of light and joy. Magic booster. Explorer of Consciousness. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.