tao-yin-tao-yoga-exersareTao Yin (sau Tao Yoga, Yoga taoistă) reprezintă o practică prin care direcţionezi energia (Chi) în corp cu ajutorul intenţiei şi mişcărilor fizice. Intenţia este descrisă de maeştrii taoişti ca fiind puterea combinată a celor trei “minţi”: minte-ochi-inima, iar aceasta te va ajuta nu doar la exersarea de la sală, ci în fiecare zi.

Cele trei comori şi naşterea intenţiei

Pentru a înţelege mai bine practica Tao Yin trebuie să aprofundezi principiul celor trei comori din corpul uman. Conform acestui principiu, în interiorul nostru avem trei zone majore de acumulare energetică numite Tan Tien (Dantian – ocean de energie).

În zona abdomenului se află Tan Tien-ul inferior, unde stocăm energia fizică şi care este considerat sediul conştienţei (fizicului). În zona inimii se află Tan Tien-ul mijlociu unde stocăm energia emoţională şi care este considerat sediul conştiinţei (sufletului). În zona creierului se află Tan Tien-ul superior unde depozităm energia spirituală şi care este considerat sediul cunoaşterii (spiritului).

Activarea acestor trei centri energetici şi unirea puterii lor duce la naşterea intenţiei, adică puterea minte-ochi-inima de care vorbesc maeştrii taoişti în practica Tao Yin (Tao Yoga).

Exersăm pe mai multe niveluri

Practica Tao Yin este formată dintr-un set de exerciţii fizice cuplate cu puterea intenţiei, multe executându-se la sol. Anumite exerciţii sunt pentru exersarea muşchilor interni (muschii psoas). Aceşti muşchi sunt consideraţi “muşchii sufletului”, ei preluând foarte multe tensiuni şi energii emoţionale care devin astfel stocate în interiorul lor. Exersarea muşchilor psoas duce la eliminarea acestor tensiuni, în timp ce lipsa de mişcare conduce la atrofierea lor şi la o îmbătrânire prematură. Caracteristica acestor muşchi este că atunci când lucrează se lungesc, iar când nu lucrează se contractă. Unul din efectele pozitive ale exersării acestor muşchi îl reprezinta protejarea rinichilor.

„Tao Yin dezvoltă elasticitatea, acea combinaţie dintre forţă şi flexibilitate. Fără flexibilitate, corpul devine încordat şi rigid, iar fără forţă corpul nu are putere sau aliniere. Tao Yin pune accentul pe echilibrarea şi armonizarea forţei cu flexibilitatea”

Maestrul Mantak Chia

Unele exercitii din Tao Yin sunt axate pe exersarea muschilor si tendoanelor si sunt asemanatoare exercitiilor din practici similare (stretching, Yoga, etc.). Alte exercitii pun accent pe flexibilizarea coloanei vertebrale si scoaterea tensiunilor energetice dintre vertebre, precum si detensionarea muschilor paravertebrali.

Mişcare şi mediţaţie – Yang şi Yin în echilibru

Una din tehnicile de bază din practica Tao Yin o reprezintă meditaţia denumită “respiraţia aurie” sau “respiraţia corporală totală”, prin care conducem energia vindecătoare prin întregul corp cu ajutorul intenţiei şi palmelor, pe care le punem deasupra anumitor zone din corp şi le lăsăm să radieze căldură, lumină şi energie.

Fiecare tehnică activează unul sau mai mai multe meridiane prin care circulă energia vitală. Aceste meridiane sunt folosite şi explicate în ramura acupuncturii din medicina tradiţională chineză.

Puteţi comanda DVD-uri oficiale cu exercitiile de Tao Yin de la firma Pacific Tao la adresa: http://www.pacifictao.com/individual-workshops/tao-yin-yoga-2-dvds-vol27/yagendoo_vamazing_2.tpl.html. Pacific Tao este editor oficial al DVD-urilor maestrului Mantak Chia, fondatorul sistemului Universal Healing Tao.

Scris de Miruna Macavei

Caut armonia, autenticitatea și simplitatea. Sunt consultant de Feng Shui din 2003; instructor de practici taoiste din 2006 și terapeut Chi Nei Tsang din 2015. Ofer și terapiile Access Bars, Energetic Facelift, terapia craniosacrală. Citirile angelice sunt și ele în sufletul meu și le ofer cu drag. Scriu poezii, desenez și pictez. Mă găsești la 0720-029877 și la miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii