Mobilitate, flexibilitate.
Schimbare, transformare.
Primire-dăruire sau acumulare-eliberare.
Toate sunt elemente ale unei vieții sănătoase.
Spre exemplu, respirația este un flux al primirii (inspir și primesc aer) și eliberării (ofer tot aer, dar transformat prin corpul meu). Nu pot doar să primesc (să inspir) sau doar să dăruiesc (să expir).
În natură aceste fluxuri sunt intrinseci, au loc automat și într-un mod curat, echilibrat.
Omul are însă alte idei.
El vrea să preia, să ia, să acumuleze, să facă provizii. Și o face începând de la mâncare la lucruri la informații, idei și emoții. Acesta e un lucru bun, până la un anumit punct.
Cealaltă parte a fluxului se pare că a fost uitată de oameni. A elibera e la fel de important ca a acumula.
Când fluxul de informații e doar înspre tine, te balonezi (da, asta e, n-am găsit altă rimă, vorba scenetei cu marele actor Toma Caragiu).
Spun asta din proprie experiență (am acumulat informații din cărți, cursuri, notițe, workshop-uri, tabere și multe altele). Se pare că ar fi și din design (human design, pentru cine este informat despre asta), dar design nu trebuie să însemne și destin.
Faptul că am și practicat, integrat, distilat și oferit mai departe a venit ca parte a procesului meu de a-mi împlini menirea pe care o am, de a oferi oamenilor și lumii acces la mai multă lumină, iubire și cunoaștere.
Să fie fluiditate, dar cum facem?
Revenind la fluiditate, ce ne ajută să revenim la starea asta? Ce instrumente practice avem?
Am scris în alte articole despre practici somatice ușor de aplicat și cu rezultate rapide. Vezi exercițiul de echilibrare cu ajutorul ochilor aici și cel de relaxare rapidă aici.
Noi îți recomandăm și să ai un mod de a practica mai profund, cu perseverență, ca să ai rezultate de durată. Dacă îl ai deja și îți aduce rezultate, felicitări, continuă.
Dacă nu, poate găsești inspirație în ce citești aici.
Și emoțiile trebuie să curgă
Faptul că suntem ființe pline de emoție nu mai trebuie spus. Le simțim, ne mișcă, ne impresionează, lasă urme.
Ce nu trebuie să facă este să rămână permanent în noi.
Emoțiile sunt ca valurile mării, ele vin către mal, mângâie sau răscolesc nisipul, iar apoi se retrag. Nu rămân acolo făcându-și de cap.
Însă nu am fost învățați cum să facem asta și trebuie să devenim noi exploratorii propriei vieți.
Emoțiile nu sunt rele sau bune, ele sunt parte din viață. Ele sunt modul în care experimentăm relațiile și tot ce se întâmplă.
Emotivitate? Da, dar cu fluiditate!
Gata cu teoria, Miruna, zi-ne cu instrumentul ăla practic!
După cum ne știi, noi (Costin și cu mine) practicăm de peste 20 de ani exerciții și meditații taoiste, iar una din tehnicile fundamentale și relevantă pentru acest articol este cea a sunetelor vindecătoare.
Teorie despre această tehnică găsești in articolui de aici.
Ce trebuie să reții este că există seturi de emoții (pozitive și negative) care au legătură cu organele noastre interne și pe care le poți transforma și elibera.
De exemplu, sunetul inimii este ca un oftat, spunând „haaa” pe un expir lung. Cu acest sunet poți elibera din inimă emoții precum graba, ura și cruzimea. Tot cu ajutorul acestui sunet eliberezi căldura și presiunea în exces care pot dăuna unei bune funcționări a inimii și, deci, a sistemului circulator.
Desigur că tehnica sunetelor vindecătoare este mai complexă, aici doar îți facem poftă.
Dacă vrei să înveți și să exersezi și tu, te invităm la cursul de „Inițiere în energetica taoistă” pe care-l organizăm periodic la București. Îl organizăm la sala Simplitao din București din zona 1 Mai – Domenii, are program 11:00 – 16:00 și investești 600 de lei ca să ai instrumente pentru o viață sănătoasă și voioasă.
Da, voioasă, pentru că vei ști cum să te eliberezi de stres, de negativitate în exces. Vei învăța exerciții fizice și respirații simple pe care le poți integra în rutina ta zilnică; îți reamintim că și mișcarea înseamnă hidratare corporală, nu doar apa pe care o bei.
Vei descoperi puterea surâsului interior, o altă tehnică fundamentală prin care să aduci schimbare și bucurie în tine și în jurul tău. Îți vei spori capacitatea de a fi prezent, puternic și plin de strălucire prin activarea circuitului energetic principal.
Nu-ți zicem mai multe, că deja e un articol deja cam lunguț.
Vino la curs și bucură-te de ce vei descoperi.
Miruna