Puterea de energizare a respiraţiei inverse

Din prima parte a articolului aţi înţeles cum puteţi să vă relaxaţi şi să vă vindecaţi cu ajutorul respiraţiei normale.

Din această parte veţi afla cum să vă energizaţi şi să vă revigoraţi cu ajutorul altui mod de a respira.

Ca să înţelegeţi acest proces mai bine trebuie să vă reamintiţi că energia se află stocată în interiorul organelor. În medicina tradiţională chineză, organele sunt grupate pe perechi Yin-Yang, fiecăreia fiindu-i asociat unui din cele cinci elemente.

Cele 5 elemente – foc, pământ, metal, apă și lemn – sunt, de fapt, forme de manifestare a energiei (Chi sau Qi) și nu materia în sine, în ciuda faptului că numele lor asta sugerează.

Yin şi Yang – complementare şi echilibrate

În inimă (organ Yin) şi intestinul subţire (organ Yang) este stocată energia de tip foc şi emoţiile pozitive ale iubirii, bucuriei şi recunoștinței.

În plămâni (Yin) şi intestinul gros (Yang) găsim energia de tip metal a curajului, sincerității şi hotărârii.

În splină-pancreas (Yin) şi stomac (Yang) se adună energia de tip pământ şi deschiderea, încrederea și stabilitatea (fizică, emoţională şi mentală).

În ficat (Yin) şi vezica biliară (Yang) sunt generate energii de tip lemn, precum şi bunătate, îngăduință și generozitate.

Rinichii-organele sexuale (Yin) şi vezica urinară (Yang) produc energii de tip apă şi blândeţe, calm şi înţelepciune. În plus, rinichii depozitează şi o mare parte din energie primordială (cea cu care ne naştem și pe care o consumăm în timpul vieții).

Energizaţi-vă cu respiraţia Chi Kung inversă

Respiratia Qigong Inversa 1Spre deosebire de respiraţia normală, unde prin presarea blândă a organelor cu ajutorul difragmei se relaxează întregul corp, în respiraţia inversă se execută o presiune asupra abdomenului (cu ajutorul diafragmei şi a muşchilor abdominali). În acest fel, dăm comandă organelor să elibereze energia organelor şi, implicit, a celor cinci elemente, în sistem. 

Această energie este preluată de micul circuit ceresc (orbita microcosmică) şi revărsat în întregul corp în muşchi, articulaţii şi în special în creier.

După executarea respiraţiei inverse, întregul corp este revitalizat (poate apărea o stare de căldură, chiar dacă în cameră este răcoare), iar creierul primeşte o cantitate sporită de energie pe care o poate folosi în procesele psihice.

Respiratia Qigong Inversa 2Acest exerciţiu este făcut de practicanţii de Chi Kung (Qigong) sau de arte marţiale din picioare, într-una din poziţiile din Qigong-ul cămăşii de fier.

Începătorii pot exersa stând pe scaun, cu spatele drept.

Cum exersaţi respiraţia Chi Kung inversă?

Staţi cu picioarele uşor depărtate şi genunchii flexaţi, spatele drept, bărbia retrasă (pentru a întinde zona cervicală şi a elibera traseul energetic), braţele uşor ridicate, cu palmele la nivelul abdomenului sau plexului solar.

După ce faceţi câteva respiraţii normale din această poziţie, pentru relaxare şi detaşare de problemele curente, treceţi la exersarea respiraţiei inverse.

În timp ce inspiraţi, retrageţi abdomenul (cu ajutorul muşchilor abdominali şi a diafragmei toracice) şi presaţi astfel organele de spate. După aceea, pe expiraţie relaxaţi uşor muşchii abdominali şi organele interne, abdomenul revenind la poziţia normală.

Perseverenţă şi moderaţie pe calea Qigong

Repetaţi de 18-36 de ori.

Pentru început este bine să exersaţi mai puţin ca să vă acomodaţi cu influxul de energie.

Dacă apar ameţeli din cauza cantităţii mari de energie cu care corpul dvs. nu este încă obişnuit, întrerupeţi şi odihniţi-vă câteva momente pe scaun. Puteţi relua apoi mai târziu sau a doua zi.

Cu fiecare exersare, energia eliberată de organe este preluată de orbita microcosmică cu ajutorul meridianului energetic de pe spatele corpului şi retransmisă până în vârful degetelor de la mâini şi de la picioare şi până în creştetul capului.

După ce a trecut un timp de practică, treceţi la 3 seturi de 18 şi apoi la 3 seturi de câte 36 de respiraţii. Când veţi fi şi mai avansaţi în practică puteţi sta între 5 şi 30 de minute în această poziţie exersând respiraţiile Qigong.

Exersați Chi Kung alături de noi, instructorii Simplitao

Vă invităm cu drag la exersările de seară de luni de la 21:30 (grupul pe Zoom pentru începători). Dacă vreți sesiuni private cu unul dintre noi, ne găsiți așa: pe Costin la 0722-197874 și pe Miruna la 0720-029877.

Până atunci, spor la respirat!

Scris de Miruna Macavei

Instructor de practici chinezești. Consultant de Feng Shui tradițional. Terapeut holistic și îndrumător personal. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.