Ghici cine vine la cină?

Dragii noștri, astăzi o să vorbim despre doi chinezi de care ne tot ocupăm noi aici, la Simplitao, și anume domnii Tai Chi și Qigong. Și ca să ne distrăm nițel, nu ne-am apucat să scriem noi un tratat despre ei, ci i-am invitat să se prezinte chiar pe ei.

Wu Shu cu viteza melcului? Nu, Tai Chi!

I-am dat cuvântul domnului Tai Chi mai întâi, că era mai mobil, adică se tot deplasa cu pași grațioși prin biroul nostru, făcea mișcări frumoase din mâini și din picioare și, asta e, a ieșit în evidență. Domnul Qigong era mai liniștit, stătea relaxat și zâmbitor pe scaunul lui de ziceai că-i de-al casei.

Tan Tien Chi Kung

Tai Chi Chuan

Revenind la Tai Chi, ne spusese în scrisoarea de prezentare că e un fel de rudă a Wu Shu-ului (sau Kung Fu, cum i se spune mai popular). Cică i se mai spune „Wu Shu cu încetinitorul” sau „artă marțială fără centuri”, dar lui Tai Chi nu-i place, așa că-l lăsăm să se prezinte singur.

Salut, sunt Tai Chi!

– Da, știu, acum ceva vreme mă numeam Tai Chi Chuan, adică „pumnul suprem ultim” sau „cea mai înaltă formă de luptă” și eram o artă marțială. Însă acum sunt alte vremuri când nu-ți mai rezolvi problemele prin bătaie! Adică, am scăpat de pumn (Chuan), de luptă corp la corp și violență, și căutăm Tai Chi – partea mai subtilă a vieții – sănătatea, energia, bucuria și spiritualitatea.

Rezumând, poți alege să exersezi Tai Chi doar pentru revitalizare și relaxare sau să practici mai intens și să participi la competiții și lupte.

Beneficiile Tai Chi

Costin Vasile, instructor Tai Chi Chuan

Costin Vasile, instructor Tai Chi Chuan

– Nu știu alții cum sunt, continuă dl.Tai Chi, dar eu îți fac o ofertă de nerefuzat: îți dau puterea de împământare, adică te ajut să fii cu picioarele pe pământ, stabil, centrat, echilibrat și realist. Te ajut și să ai putere și flexibilitate în coloana vertebrală, în mușchi și mai ales în tendoane.

Pentru că sunt mereu în mișcare nu sunt șanse să mă confunzi cu tovarășul Qigong, pardon, domnul Qigong, care e mai static, continuă el.

Dacă vei lucra cu mine, vom învăța împreună seturi de mișcări, în chineză le zice Taolu, dar nu-i asta important. Important e că la început înveți mișcările. Iar apoi vine partea frumoasă, adică în timp ce faci deplasările sincronizare cu mișcările de brațe, integrezi ce ai învățat de la domnul Qigong, adică energia mentală și armonia emoțională. Dar despre asta îți povestește el mai târziu.

Puternic, flexibil și relaxat

Mai fac eu multe lucruri, dar astea le face și domnul Qigong și o să-mi reproșeze că mă bag peste el. În fine, fără să mă laud, eu te ajut:

  • să-ți relaxezi mușchii și mintea
  • să-ți liniștești gândurile
  • să-ți refaci postura corporală
  • să ai o coloană vertebrală flexibilă și sănătoasă

Dar îl văd pe Qigong că a terminat de meditat și de vizualizat și parcă ar vrea să mai vorbească și el.

Bună, sunt Qigong!

– Unii ar zice că sunt fratele mai mic al lui Tai Chi, dar nu-i așa. Aș putea fi fratele lui mai mare, dar, ca să fiu sincer, sunt chiar tatăl lui! Da, știu, e mai greu de digerat, mai ales că Tai Chi e mai frumos, are tot felul de mișcări interesante, deplasări, fente, lovituri de palmă, pumn și picior și eu ce am?

Meditații pe scaun (statice și neinteresante, ar zice unii), meditații în picioare (grele! și… neinteresante!), vizualizări, două-trei mișcări din corp și din brațe (mă rog, semi-interesante).

Respiratia pe nas

Dar, și aici lucrurile devin, ați ghicit! interesante, cu ajutorul meu înveți:

  1.  să-ți liniștești mintea și să te poți concentra
  2.  să-ți relaxezi organele interne și întregul corp
  3.  să te conectezi cu energia ta vitală (Chi sau Qi) și să o faci să circule

Dacă urmezi sistemul de practici chinezești Universal Healing Tao, cum o fac gazdele noastre de la Simplitao, primele două rezultate le obții prin tehnica sunetelor vindecătoare și meditația surâsului interior. Rezultatul al treilea îl obții prin tehnica deschiderii circuitului orbita microcosmică, o tehnică fundamentală și foarte-foarte importantă.

După ce-ți activezi acest circuit o să ai rezultate și cu mine și cu frumușelul de Tai Chi.

Tai Chi poate fi considerat un nivel mai avansat de Qigong, să-i zicem meditație în mișcare. Când ai reușit să-ți liniștești mintea, să-ți armonizezi emoțiile și să-ți pui energia în mișcare, doar atunci poți să zici că faci Tai Chi cu adevărat.

Qigong – fișa postului

Practic, eu, Qigong, sunt antrenorul tău ca să-ți simți energia, să o generezi, să o aduni și să o pui la pușculiță, pardon! să o concentrezi în zonele în care ai nevoie.

Și ce să faci cu energia asta, mă întrebi? Păi în primul rând o folosești să devii mai sănătos și mai puternic. Apoi, o pui la treabă să-ți rezolvi proiectele curente de la serviciu și de acasă. O folosești atunci când acorzi atenție persoanei iubite și familiei, prietenilor și clienților. O transformi atunci când te ocupi de drumul tău spiritual, oricare ar fi el.

Vezi ce bună e energia asta? Și ce bun sunt eu, Qigong, cel care te servește oricând ai nevoie!

Iar toate aceste lucruri minunate pe care le înveți de la mine le vei manifesta prin Tai Chi. Acum e clar de ce eu sunt tatăl lui și nu fratele mai mic, nu?

Tai Chi și Qigong – Yang și Yin sau una fără alta nu se poate?

Pe scurt, din ce-am înțeles de la stimații oaspeți, prin Qigong simți energia și creezi armonia, prin Tai Chi le exprimi în mișcare.

Poți să practici Qigong fără Tai Chi, mai ales dacă ai probleme grave de sănătate care te împiedică să te miști, dar nu poți exersa Tai Chi fără Qigong. Sau, mă rog, ai putea, dar o să-ți iasă un fel de balet sau fitness mai grațios, nu Tai Chi adevărat.

În esență, Tai Chi și Qigong sunt rude și prieteni și e bine să-i iei așa cum trebuie, adică la pachet, ofertă specială 2-în-1 și să-i folosești așa cum spune maestrul, adică în doză zilnică. Mică, fie și 10-15 minute pe zi dacă n-ai mai mult timp, dar zilnică.

Condica de sugestii?

Dragii noștri, sper ca am făcut o treabă bună cu prezentarea noastră, doi chinezi naturalizați în România de ceva ani de zile.

Dacă ne-ai exersat, în orice sistem, nu doar Universal Healing Tao, te rugăm să ne spui părerile tale despre noi: cum te-ai simțit meditând sau făcând secvențele de Tai Chi, ce rezultate ai avut (sănătate, energie, armonie), ce ai vrea să te mai învățăm.

Scrie-ne un comentariu mai jos sau pe adresa gazdelor noastre miruna @ simplitao. ro și costin @ simplitao.ro.

Scris de Miruna Macavei

Instructor de practici chinezești. Consultant de Feng Shui tradițional. Terapeut holistic și îndrumător personal. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.