Qigong – arta energiei pentru tine
Qigong (Chi Kung) poate părea pentru mulţi un termen misterios care le sugerează exerciţii marţiale, de atac şi auto-apărare, făcute cu forţă şi viteză, dar adevărul este mult mai simplu, iar exersarea este la îndemâna tuturor.
Qigong se poate traduce prin „arta de a lucra cu energia”, iar sub această „umbrelă” generoasă pot intra:
- exerciţii simple de respiraţie pe scaun sau chiar în pat
- vizualizări sau meditaţii, de cele mai multe ori ghidate de profesor
- stretching pentru tendoane
- exerciţii pentru mobilizarea articulaţiilor
- exerciţii pentru flexibilizarea coloanei, din picioare sau la sol
- tehnici energetico-mentale de deblocare a meridianelor de acupunctură
- în general, orice exerciţiu chinezesc prin care se acumulează şi transformă Chi-ul (energia vitală sau forţa vieţii)
Extern şi intern – complementare în viziunea practicilor chinezeşti
Ca să introducem şi câţiva termeni chinezeşti, Qigong-ul care pune accent pe posturi, mişcări şi exersare fizică este numit Wai Dan, iar exerciţiile care implică meditaţii, vizualizări şi mişcări interne ale energiei intră în categoria Nei Dan. O exersare completă include exerciţii din ambele domenii.
Bineînţeles că există şi Qigong dur, dar acea ramură este pentru cei care participă la competiţii, la lupte sau care caută să devină cvasi-invincibili.
Qigong în viaţa de zi cu zi
Pentru noi, ceilalţi, ocupaţi cu viaţa, familia şi serviciul, Qigong rămâne un mijloc bun:
- să ne destresăm
- să ne echilibrăm emoţiile
- să fim mai flexibili fizic şi mental
- să avem forţa şi energia necesare activităţilor curente
- să fim mai buni la sportul pe care-l practicăm (fie el baschet, karate sau culturism)
Unde pot învăţa Qigong?
Odată cu 1990 a apărut încet-încet accesul la informaţii, resurse şi cursuri, iar cei interesaţi au putut studia, mai întâi în afara României, apoi în ţară, cu cei deveniţi între timp instructori sau cu maeştrii aduşi din străinătate de aceştia.
În România şi în special în Bucureşti există mai multe ramuri de Qigong, promovate pe filiere diferite (maeştri diferiţi), noi exersând şi predând sistemul Universal Healing Tao creat de marele maestru chinez Mantak Chia.
Ca să înveţi tehnicile fundamentale poţi veni la cursul intensiv de iniţiere (caută datele cursurilor pe pagina de Evenimente Simplitao), iar apoi poţi continua la grupele de exersare, individual sau acasă, folosind şi suportul audio (meditaţiile predate la curs).
O altă soluţie este să vii direct la grupurile de exersare online şi să te integrezi, acumulând pe parcurs informaţiile deja predate sau să vii la exersarea individuală cu unul din instructori.
Cum să-mi dau seama ce să aleg – exersare în grup sau individuală?
Dacă te simţi atras de trasnformarea energiilor interne prin Chi Kung şi de posibilităţile pe care ţi le oferă (sănătate, prosperitate, longevitate, spiritualitate) şi ai vrea să avansezi mai repede, atunci exersările particulare sunt pentru tine. La fel e cazul şi dacă ai un program flexibil sau imprevizibil şi nu eşti sigur că poţi ajunge la orele fixate pentru exersarea cu grupul.
În plus, după o vreme de practică poţi constata că vrei să devii şi tu instructor şi în acest caz tot exersarea doar tu cu profesorul este indicată. Poţi pune întrebări, poţi cere feedback, poţi solicita materiale suplimentare sau exersări de nivel superior, care nu se fac în cadrul grupului.
Pe de altă parte, cei introvertiţi sunt mai atraşi de acest tip de exersare, ei preferând o conexiune directă şi mai profundă grupului mai mare de oameni.
În schimb, grupul:
- te ajută să aduci mai multă energie
- te îndeamnă să fii mai comunicativ şi mai receptiv
- te inspiră să-ţi împărtăşeşti progresele cu ceilalţi
- te ajută să cunoşti alţi oameni ca tine, atraşi de energie şi armonie mentală şi spirituală.
Practica în grup este potrivită celor cu program fix, care se pot mula pe orarul propus de instructori. Extrovertiţii preferă să exerseze în grup, fiindu-le uşor să se integreze şi să comunice cu mai multe persoane.
Tai Chi Chuan – exprimă energia acumulată prin Qigong!
Tai Chi Chuan, prin mişcările fluide şi armonioase, ne oferă posibilitatea să exprimăm la un nivel mai profund şi mai dinamic energia şi forţa acumulate prin Qigong.
Fără Chi Kung, Tai Chi Chuan-ul ar fi un fel de balet – graţios, dar fără acea dimensiune energetică proprie artelor chinezeşti interne pentru echilibru şi longevitate. Iar dacă te interesează o comparație mai detaliată a Chi Kung și Tai Chi Chuan, poți citi și articolul „Tai Chi Chuan și Qigong – diferite sau înrudite?”.
Poţi exersa Tai Chi Chuan îndrumat de instructorul senior Costin Vasile la grupele de exersare de seară în sala din zona Piața Domenii sau individual (0722 197 874).
Pe cei care doresc o exersare intensivă în aer liber îi aşteptăm la tabăra TAO de la munte, organizată periodic (pentru detalii apasă pe link).
Orice opţiune alegi (grup, individual, curs sau tabără), te poţi înscrie simplu, doar cu un telefon la 0722 197 874 sau un mesaj la costin @ simplitao .ro.
Te invităm să pătrunzi alături de noi în lumea magică energiei!