Fericit sau, mă rog, mai puțin înțepenit, dar n-am găsit altă rimă (cine-și amintește scheciul lui Toma Caragiu știe ce zic).
Tok Sen – terapia cioc-meridian?
Dacă te doare spatele, capul sau ai încheieturile cam dureroase, ai un ajutor de nădejde în terapia tailandeză Tok Sen.
Dacă ești mereu încordat, stresat și blocat, tot Tok Sen îți pune viață în sistem!
Destul de cunoscut în Occident, la noi acest tip de tratament pare încă exotic, alături de frații lui din familia Chi Nei Tsang.
Mă întrebi Cine-i Țang? Ei bine, maestrul Mantak Chia, fondatorul sistemului de practici chinezești Universal Healing Tao și creatorul ramurii de terapii din cadrul lui, l-a supranumit pe Tok Sen – Chi Nei Tsang III sau Chi Nei Ching – armonia vindecătoare.
Dar cum nu mergea să-i zic așa, că era un nume cam lung și nezemos, l-am botezat terapia cioc-meridian!
Cioc de la Tok, sunetul făcut de instrumentele de lemn cu care ești, ai ghicit!, ciocănit și meridian, de la liniile Sen pe care le urmărești atunci când pe client îl ciocănești (că, de, n-am găsit altă rimă). 😉
Tok Sen te ia la bani mărunți, de fapt, te ciocănește din aproape în aproape de-a lungul a 12 meridiane tendino-musculare Jing Jin folosite în medicina tradițională chinezească și a 10 meridiane Sen Sib (Sen Sip) din medicina tailandeză.

Meridiane tendino-musculare Jing Jin
Jing Jin se află la suprafața mușchilor și tendoanelor și pleacă de la extremitățile corpului, trec prin încheieturile principale și se termină pe torace sau pe cap; ele nu au legătură cu organele interne. Prin ele trece energia de protecție Wei Qi și sunt surse de energie pentru mușchi.
Sen Sib, în schimb, pornesc din cavitatea abdominală și duc energie în întregul corp și au trasee diferinte de Jing Jin.

Meridiane Sen Sib Tok Sen
Tok Sen este o terapie foarte eficientă de deblocare și activare a energiei acestor două seturi de meridiane; se lucrează pe tendoane, ligamente, mușchi și fascii. Tok Sen dă drumul zonelor încordate, vaselor de sânge și nervilor comprimați de acestea și readuce un flux armonios al energiei, sângelui și limfei în corp.
Ai spatele-nțepenit? Vino la un ciocănit!
Ca să nu rămâi cu ideea că Tok Sen face bine doar la spate, îți mai zic că se face pe tot corpul, din tot felul de poziții: întins pe patul de masaj cu fața în sus sau în jos, pe laterale și chiar așezat pe scaun.
Poziția ține de meridianul lucrat și de beneficiile pe care vrei să le obții, pentru că Tok Sen ajută la:
– dureri de gât, de cap, migrene sau amețeli
– probleme cu brațele, umerii, palmele și degetele
– înțepeneli ale spatelui, zonei omoplaților sau sacrului
– provocări dureroase legate de picioare, genunchi, tălpi
Și, desigur, Tok Sen se face și pe abdomen, lucrând foarte bine alături de frații lui, Chi Nei Tsang I și II.
Am înțeles că sunt ciocănit, dar cu ce?
Ei, bine, după ce ai fost evaluat de terapeut și întins pe masa de masaj, vei simți o serie de vibrații ritmice – cioc-cioc-cioc – de-a lungul corpului.
Ritmul, vibrația și sunetul îți transmit în corp o stare intensă de relaxare. Unii clienți chiar adorm în timp ce sunt ciocăniți!
Tok Sen se face cu un ciocan de lemn și o serie de dalte de lemn pe care le ai în imagine.

Instrumente Tok Sen
Dăltițele sunt care mai rotunjite, care mai plate, care cu un picioruș, două sau chiar patru, în funcție de locul în care vrei să ajungi:
-
• cea cu capătul rotunjit merge cam pe oriunde, de la abdomen, la piept, gât și membre
• cea plată merge pe lângă clavicule, printre coaste sau de-a lungul oaselor
• dalta două-piciorușe merge de-o parte și de alta a coloanei
• dalta patru-piciorușe pe lângă genunchi, umeri sau coate.
Bineînțeles, le poți folosi interschimbabil, în funcție de necesități și structura pacientului.
Dacă ești terapeut, Tok Sen te face cunoscut!
Fiind o terapie nouă în România, Tok Sen te poate scoate din marea masă de terapeuți maseuri cu calificări obișnuite. Una e să zici că faci masaj de relaxare sau anti-celulitic și alta să vii cu o terapie mai exotică, de prin Asia, care îți reface energia și te scapă de încordare prin puterea vibrațiilor!
În plus, folosind puterea instrumentelor, îți menajezi degetele, încheieturile și brațele. Când găsești o zonă mai încordată, nu va mai fi nevoie să te forțezi fizic să o relaxezi; ciocănelul și dăltițele te ajută cât ai zice cioc! Nu glumesc, îți spun din experiență că Tok Sen e bun și pentru tine, nu doar pentru clienții tăi.
Ca și frații lui din familia Chi Nei Tsang, pe Tok Sen îl poți aplica și pe tine. Bineînțeles că nu te poți masa pe spate cu dăltița și ciocănelul, dar nici cu alte terapii nu te poți automasa pe spate!
Tok Sen face foarte bine, dar chiar merge la oricine?
Dacă e făcută cu blândețe, pricepere și iubire, eu zic că orice terapie ajută.
Dar, ca să fim siguri că Tok Sen e sigur pentru tine, nu veni la tratament dacă ai:
-
– probleme cu inima, gen hipertensiune
– febră
– ești însărcinată sau ai născut de curând
– proteze metalice în corp
– boli de piele
Dar eu n-am nicio durere, să fac Tok Sen doar de plăcere?
Ei bine, dacă ești perfect lipsit de dureri (te rog scrie-mi repede cum ai reușit!), Tok Sen s-ar putea să te tenteze și pentru că:
-
– intensifică circulația sângelui prin mușchi și către ligamente și tendoane, care sunt mai slab vascularizate (știai că durează de vreo 2 ori mai mult să te recuperezi după o ruptură de tendon decât după una de mușchi?)
– relaxează mușchii și fasciile, deci îți revii mai repede după efort fizic intens
– prin vibrațiile produse, Tok Sen îți eliberează fasciile care au blocat nervii periferici aflați de-a lungul vaselor de sânge, fapt care te ajută să ai mai multă circulație, deci energie și flexibilitate, pentru că ai fasciile relaxate
În plus, după tratament te vei simți destins, fără tensiuni musculare și mai plin de vitalitate și bucurie.
Hei, îmi place ce tot zici, cum învăț și eu aici?
Adică nu vrei să mergi până în Tailanda? Și nici în Europa, unde ai norocul să predea Tok Sen profesoara noastră Jutta Kellenberger?
Ei bine, ai venit la timpul potrivit! Avem curs de Tok Sen cu Jutta chiar la București pe 30 septembrie – 2 octombrie, adică trei zile intensive de învățare și exersare. Ai toate detaliile aici. Te poți înscrie doar până pe 21 septembrie.
Înscrie-te repejor că instrumentele trebuie comandate din Tailanda-n zbor și n-ajung așa ușor!
Hai să fim sănătoși!