Și nu, nu e vorba în general, ci în particular de cursul de ieri predat de Costin, asistat de mine. Am predat și exersat mai multe practici din sistemul taoist Universal Healing Tao:
– cămașa de fier, adică exerciții Chi Kung pentru crearea unei structuri corporale corecte
– activarea circuitelor energetice importante (orbita micro și macro-cosmică).
Universal Healing Tao – un sistem complex de practici pentru viață
Exersând și vorbind cu participanții am înțeles, din nou, cât de bine conceput e sistemul de practici chinezești Universal Healing Tao pe care-l folosim pentru noi și-l predăm pentru cei interesați.
Ai partea fizică – exerciții de încălzire specifice, exerciții de Chi Kung (fizice și energetice). Pentru doritori, ai Tai Chi Chuan ca mișcare pentru sănătate (partea de aplicații marțiale o lăsăm celor pasionați).
Ai partea de echilibrare mentală și emoțională – meditațiile fundamentale (surâsul interior și sunetele vindecătoare) și pe cele avansate (Fuziunea celor 5 elemente).
Ai partea spirituală – meditațiile din întuneric deplin (darkroom), de la iluminarea Kan și Li la cele și mai avansate.
Pas cu pas către ce-ți dorești
La toate ai acces și cu toate ai succes dacă le abordezi pe rând; așa sunt cei care au ales să studieze și să exerseze cu noi.
Știm că există și cei doresc să „sară” direct la practicile cu energia sexuală sau la cele pentru „iluminare”, dar care nu au un echilibru mental și emoțional bun, nu au bine activate meridianele energetice și cărora nu le rezistă corpul în posturile pentru exersare. Sigur că și la acele practici ai acces în alte părți, nu e nimic secret sau inaccesibil în epoca internetului de mare viteză.
Însă succesul e definit de mai multe variabile, este compus din mai multe niveluri, iar dacă sari peste unul în graba de a obține un rezultat, de a rezolva rapid și ușor sau de a te putea lăuda cu „nivelul X de iluminare”, acela nu mai e succes stabil și pe care să-l poți menține pe termen lung.
O bază bună pornește de la a ști cine ești, ce valori ai și oferi lumii și care e sensul care te ghidează pe cale (Tao sau oricum i-ai zice), bază la care se adaugă o sănătate bună pe toate planurile.
Toate acestea le poți afla (sau le poți testa, dacă le știi deja) exersând practicile taoiste. Azi vorbim din nou despre Chi Kung-ul cămășii de fier (găsești alt articol aici, despre cum să ai oase mai puternice).
La ce e bună „cămașa de fier” (nu cea de forță)?
Posturile din cămașa de fier te ajută să afli dacă ai rezistență, anduranță și puterea de a conștientiza care-ți sunt limitele.
Afli dacă mintea te ajută sau te împiedică în a mai continua să stai (relativ) comod în postură mai mult de câteva minute.
Afli dacă emoțiile îți oferă sprijin să o iei de la capăt când nu mai reziști (curajul de a te arăta vulnerabil) sau te fac să renunți.
Practicile din cămașa de fier sunt practici pentru viață, nu doar pentru artiștii marțiali, așa cum au fost în trecut. Prin ele:
– îți refaci structura corpului ca să te menții sănătos și energic
– revii la o presiune internă bună ca să faci față presiunilor vieții (fizice, mentale, emoționale)
– lucrezi cu fasciile, tendoanele și structura osoasă, mai mult decât cu mușchii – corpul redevine un întreg care con-lucrează pentru a te simți bine și a avea energie să creezi ce îți dorești.
– îți reglezi respirația, circulația sângelui și a hormonilor
Iar când activezi și orbita micro și macro-cosmică din postura îmbrățișării copacului și vezi că au trecut 20 de minute și ai rezistat, te simți și mai împlinit. Conștientizezi că poți să menții postura corectă, că simți curgerea energiei prin meridiane și că, dacă te doare ceva, te scuturi, surâzi și revii la practică.
Până la urmă, cum ne tot îndeamnă maestrul Costin, poți practica doar azi. Nu poți nici ieri, nici mâine. „Bifează” că ai practicat doar azi și viața te susține și ea în fiecare „azi”.
Te invităm cu drag să practici și tu cu noi, fie la cursurile de weekend, tabăra Tao sau la < ahref="https://simplitao.ro/exersare-in-grup/>sala de Tai Chi Chuan. Dacă nu ești din București poți medita alături de noi online.
Orice practică faci corect, cu inima deschisă și pentru un scop nobil este bună și are rezultate.
Cum și unde să exersezi tehnicile de Chi Kung din ramura cămășii de fier?
O opţiune ar fi să vii la cursurile de practici Chi Kung și Tai Chi Chuan pe care le organizăm periodic în Bucureşti şi în ţară.
Poţi exersa şi alături de noi în cadrul exersărilor individuale din Bucureşti, pe lângă alte tehnici și meditații chinezești care ți se potrivesc.
Ne poţi scrie sau telefona pentru o întâlnire în care să afli cum te pot ajuta tehnicile de Qigong. Ne găseşti la 0722 197 874, costin @ simplitao. ro şi la 0720 029 877, miruna@ simplitao. ro.