Practicile chinezeşti au beneficii de excepţie pentru sănătatea ta

Ca formă de practică energetică, Chi Kung-ul (Qigong-ul) are o mulţime de beneficii pentru sănătatea ta, iar unul foarte important este că ajută la prevenirea osteoporozei. Alte beneficii sunt:

  • sporirea puterii interioare
  • crearea unei structuri fizice şi energetice stabile
  • creşterea vitalităţii şi tonusului fizic şi psihic
  • crearea unei baze echilibrate pentru practicile avansate (în special pentru exersarea şi înmagazinarea energiei creative sexuale feminine şi masculine)

Există o mulţime de exerciţii de Qigong, în special din ramura “cămaşa de fier” (tehnici pentru sporirea puterii corporale), iar în acest articol vei descoperi un exerciţiu pentru începători pe care îl poţi face foarte uşor.

Presiunea energiei Chi – ce e ea și ce facem cu ea?

Înţelepţii chinezi din vechime au observat că oamenii se nasc cu o presiune energetică internă mare, ceea ce îi face să crească de la stadiul de fetus la cel de adult. Această presiune internă este creată de organele şi glandele interne care radiază energie.

Odată cu avansarea în vârstă, în special după 20-24 de ani, această presiune internă creată de organe începe să scadă. Lucrul acesta are loc în mod natural, din cauza activităţilor curente (fizice şi psihice) mari consumatoare de energie. Poate simţi şi tu acest lucru – la finalul zilei te simţi dezumflat ca un balon.

În consecinţă, corpul fizic va căuta să compenseze această scădere a presiunii energetice extrăgând mai multă energie din organe, glande şi apoi din oase (unde a fost stocată în perioada de creştere). Odată cu începerea acestui proces de extracţie a energiei din organe şi oase, observăm că apar diferite afecţiuni (dureri în zona abdominală, dureri articulare, de cap, etc. sau ale oaselor).

Practicile chinezești Iron Shirt îţi vin în ajutor!

Prin exerciţii specifice de Qigong înveţi să aduci energia din exterior în interior şi să creşti presiunea energetică din corp, protejându-ţi astfel organene, glandele, muşchii, tendoanele şi oasele. Aceste exerciţii specifice aparţi unei ramuri de Qigong numită “cămaşa de fier” şi pot fi exersate de oricine cu o stare de sănătate normală, ca prevenţie, sau de cei care au deja probleme, pentru a porni pe calea vindecării (Healing Tao).

În sistemul de practici chinezeşti Universal Healing Tao în care suntem instructori, tehnicile cămăşii de fier sunt exersate împreună cu tehnicile de bază (orbita microcosmică, sunetele vindecătoare, surâsul interior), fiind printre cele care se predau la început şi pe baza cărora se poate continua cu Tai Chi Chuan şi Tao Yin (Tao Yoga). 

Cămaşa de fier şi meditaţiile de bază te ajută să ai o sănătate fizică, emoţională şi mentală bune, o conectare puternică cu pământul şi mediul înconjurător şi o creştere a nivelului energetic.

Prin aceste tehnici înveţi cum să opreşti pierderea energiei, iar surplusul acumulat îl vei condensa înapoi în oase şi organe, în corpul fizic ca întreg. Astfel, oasele tale, după o perioadă de practică perseverentă, în loc să se subţieze şi să fie predispuse la fracturi, vor deveni din ce în ce mai dense şi mai puternice.

Învaţă să aduci energie vitală în corp

Tehnicile din “cămaşa de fier” sunt special concepute pentru a reabsorbi şi condensa energia vitală Chi în oase. Pentru a exersa aceste tehnici este însă nevoie să ai motivaţie, răbdare, perseverenţă şi bunăvoinţă, deoarece ele îşi produc efectele într-un timp relativ îndelungat. În China antică aceste tehnici erau predate copiilor şi tinerilor tocmai pentru a le da timp să-şi producă efectele.

Pentru epoca modernă este însă important să începi indiferent de vârstă, pregătire fizică sau sex tocmai pentru a putea face faţă presiunilor externe generate de situaţiile stresante din viaţa de zi cu zi.

După ce vei exersa o vreme vei observa că te vei păstra tânăr, optimist şi creativ.

Qigong-ul cămaşii de fier – exerciţiu pentru începători

Intră în poziţia de exersare denumită “îmbrăţişând copacul”. Picioarele sunt uşor depărtate la o lăţime de şolduri sau umeri, tălpile paralele, genunchii uşor flexaţi, spatele drept (acordă atenţie în special zonei lombare care trebuie să fie extinsă spre spate, nu curbată ca în postura normală).

Bărbia este puţin retrasă (împinge cu creştetul capului spre cer), braţele ridicate cu palmele la nivelul ombilicului, plexului solar sau pieptului, după cum te simţi comfortabil. Palmele au degetele îndreptate unele spre celelalte, ca şi cum ai îmbrăţişa un copac.

Exersează câteva respiraţii normale în această poziţie. După 2-3 minute începe să absorbi prin tălpi energia pământului folosind respiraţia inversă. Cei care au informaţii despre “pompele interne” le pot folosi pentru a aduce mai multă energie în corp.

Dacă eşti la o primă exersare este suficient ca pe inspiraţie să strângi uşor degetele de la picioare în podea ca să ai o mai bună conectare cu pământul. Din inima tălpilor vor creşte, odată cu exersarea, rădăcini energetice tot mai puternice şi mai lungi, lucru care te va ajuta să aduci şi mai multă energie în interiorul tău.

Datorită respiraţiei inverse, energia, odată adusă în corp, va fi înmagazinată şi condensată în special în oase, dar şi în organele interne, muşchi şi tendoane.

Când te hotărăşti să închei exersarea, mută-ţi atenţia către zona abdomenului şi condensează energia în această zonă respirând normal de câteva ori.

Avansaţii, încotro?

Pentru avansaţi există exersări speciale, de la cele care presupun lovirea corpului cu diverse instrumente (pentru însănătoşire şi obţinerea puterii), la lucrul cu un partener care te împinge din diverse poziţii ca să te ajute să primeşti, să înmagazinezi şi să redirecţionezi forţa, până la cele prin care te conectezi cu surse universale de energie în timp ce exersezi posturi specifice.

Practicile Healing Love, care se exersează după nivelul de bază, se pot exersa şi din această poziţie, nu doar de pe scaun. În special exerciţiile cu oul (pentru femei) şi cele cu greutăţi (pentru bărbaţi) se fac din posturile din picioare.

Qigong pentru tine

Poţi descoperi beneficiile Qigong-ului alături de Costin Vasile şi Miruna Macavei, instructori acreditaţi Universal Healing Tao. Vino la exersările individuale şi la tabăra TAO sau la cursurile de Cămașa de fier. Detalii ne poţi cere la 0722 197 874 (Costin) şi la 0720 029 877 (Miruna).

Spor la exersare şi te aşteptăm să parcurgi calea (Tao) alături de noi!

Scris de Miruna Macavei

Instructor de practici chinezești. Consultant de Feng Shui tradițional. Terapeut holistic și îndrumător personal. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

20 de lecții Feng Shui pentru mai multă sănătate și prosperitate.

Nu-ți mai umple casa de ”chinezării” fără rost la sfaturile vecinilor.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.