Energie pentru fiecare, în câteva minute

Chi Kung, după cum o spune şi numele – arta de a lucra cu energia – te poate ajuta să îţi creşti nivelul de energie Chi uşor şi repede.

Exerciţiile propuse mai jos durează foarte puţin, au beneficii maxime şi nu este nevoie să ai cunoştinţe prealabile de practici taoiste chinezești.

Încearcă-le pentru 1 – 2 minute în diferite momente ale zilei când ai nevoie de energie şi ne vei da dreptate.

Respiratia coloanei vertebrale Qigong

1. Chi Kung pentru flexibilizarea coloanei

Exerciţiul ilustrat deasupra se numeşte „respiraţia coloanei vertebrale”.

Are o mulţime de beneficii:

– exersezi o mare parte a corpului
– îți refaci flexibilitatea coloanei vertebrale
– activezi mai mult circulația lichidului cerebrospinal prin coloană
– lucrezi umerii și ceafa (relaxezi ceafa = relaxezi capul = ai randament mental mai bun)
– activezi diafragma, deschizi pieptul și îți îmbunătățești respirația
– stimulezi pompele energetice din zona cefei, a inimii și osului sacru (despre cum le poți folosi înveți la cursul de inițiere în energetica taoistă Chi Kung pe care-l organizăm regulat)

Este uşor de executat chiar lângă scaunul de la birou, pe care oricum stai prea mult timp.

Ştiai că statul jos prelungit îţi cauzează o mulţime de probleme? Pentru că aici vrem să îţi oferim soluţii de revitalizare, nu vom intra în detalii despre pericolele sedentarismului, aşa că poţi trece direct la exersare.

Cu tălpile depărtate cât lăţimea umerilor, genunchii uşor îndoiţi, inspiră şi trage spre spate bărbia, coatele şi bazinul.

Ai grijă – nu da capul pe spate, ci trage bărbia în jos, spre piept, extinzând ceafa, pentru a-ţi proteja astfel vertebrele cervicale.

Expiră şi adu în faţă bărbia, apropie coatele şi curbează zona lombară în spate, fără a forţa.

Repetă de câteva ori şi aminteşte-ţi să armonizezi mişcarea cu respiraţia.

Mai jos îl ai pe Costin, simplitaoistul care s-a lăsat filmat pentru mai multe exerciții în perioada în care a trebuit să stăm foarte mult în case, adică prin 2020:

2. Energizare prin vibrare

Zis și „Chi Kung-ul vibrator”, e un exercițiu minunat prin care:

– îți activezi întregul corp
– facilitezi circularea limfei în corp
– creezi vibrații care te ajută să ai oase sănătoase

Tot din poziţia de bază de Chi Kung (tălpile depărtate la lăţimea umerilor, genunchii uşor flexaţi, coloana dreaptă, braţele pe lângă corp) începe să arunci genunchii în faţă producând o mişcare de vibrare a întregului corp (imaginează-ţi că salţi în sus şi în jos pe nişte arcuri, fără să desprinzi tălpile de podea).

Poţi vedea exerciţiul apăsând aici. Poţi urmări doar primele minute din filmare sau întregul exerciţiu (explicaţile sunt în limba engleză).

Păstrează tălpile pe podea, coloana relaxată, bazinul întors spre faţă (întinzând astfel zona lombară), genunchii moi şi relaxaţi, întregul corp relaxat.

3. Respiraţia Chi Kung inversă

De data aceasta poţi exersa de pe scaun (sau, dacă vrei, tot din picioare).

Pe marginea acestuia (adică nu sprijinit de spătar), cu spatele drept, genunchii depărtaţi, începe să respiri în felul următor: inspiră şi aplatizează abdomenul, presând ombilicul spre coloană (pieptul se umflă automat), expiră umflând abomenul (pieptul se goleşte automat).

Fii atent doar la mişcările abdomenului, nu controla şi cutia toracică.

Odată cu fiecare inspiraţie şi aplatizare a abodmenului încordează şi muşchiul pubo-coccigian (perineul) pentru a păstra energia în interior.

Alături de respiraţia normală (sau “respiraţia foalelor”), respiraţia inversă este folosită pentru a activa focuri alchimice interne şi face parte din încălzirea de bază dinaintea practicilor Tao of Love pe care le poţi învăţa cu noi atunci când organizăm aceste cursuri (ca să participi la ele trebuie să fi trecut mai întâi prin practicile de bază – activarea orbitei microcosmice, sunetele vindecătoare și surâsul interior).

Chi Kung pentru tine

Dacă vei să afli mai multe despre cum să devii mai plin de vitalitate şi echilibru, caută mai multe articole pe blogul nostru, iar dacă simţi că ai nevoie de îndrumare personală poţi exersa online în grup sau în cadrul şedinţelor individuale.

Cursul de inițiere în energetica taoistă Chi Kung este și el o opțiune bună dacă îți place să înveți intensiv (afli în pagina cursului când îl organizăm).

Spor la exersare şi amintiţi-vă să vă bucuraţi de tehnicile de Chi Kung şi de energia care v-o produc în corp!

Scris de Miruna Macavei

Instructor de practici chinezești. Consultant de Feng Shui tradițional. Terapeut holistic și îndrumător personal. 0720-029877. miruna@simplitao.ro.

Comentarii

comentarii

20 de lecții Feng Shui pentru mai multă sănătate și prosperitate.

Nu-ți mai umple casa de ”chinezării” fără rost la sfaturile vecinilor.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.

7+1 exerciții simple pentru relaxare pe care le poți face oriunde și oricând.

Îți mulțumim! Apasă aici pentru a descărca ghidul.